IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябва ли да се върнете в университета, ако мразите работата си?

26 ноември 2014 12 07

Разберете в кои случаи тази стъпка е оправдана

Снимка: оutnow.ch

Снимка: оutnow.ch

Много съвременни висшисти или професионалисти в дадена област не харесват работата или кариерата си (или не са успели в нея). Те започват да се чудят дали да не се върнат в университета, за да учат нещо друго, по-подходящо за тях и с по-добра перспектива.

Но дали това винаги си заслужава? Най-често хората са склонни да се върнат към студентските си години поради 6 причини. За някои тези причини са смислени и може би са път към по-правилен избор в кариерата, за други обаче това е поредната загуба на време и пари.

Ето и кои са тези шест причини специалисти в дадена област да решат да се върнат в университета за преквалификация:

– Чувстват, че са в задънена улица в кариерата си и искат да започнат отначало;

– Просто не харесват областта, в която работят и смятат, че по-високото образование ще им даде по-големи възможности;

– Наистина не знаят какво друго да направят, за да се измъкнат от омразната си работа;

– Знаят, че никога няма да могат да спечелят достатъчно пари в настоящата си професия и затова се оглеждат за друга;

– Следват чуждия пример, на човек, който се е върнал в университета и сега има по-хубав професионален живот. Те искат същото и за себе си;

– Чувстват се недостатъчно квалифицирани, въпреки че възрастта им е напреднала.

За да разберете дали връщането ви в университета е правилният ход за вас, трябва да си дадете ясна представа какво искате в живота си и най-вече какво искате да работите. Бъдете честни сами със себе си и решете какво може да ви мотивира и да изостри целите в живота ви. За целта си задайте следните пет въпроса:

1. Какво смятате, че ще ви донесе новата професионална степен?

Първо трябва да сте наясно с тази нова професия, която искате да овладеете и да се замислите готови ли сте да я практикувате. Ако сте журналист, който няма работа и е решил да става педагог, трябва да си зададете въпроса дали можете да работите като учител/преподавател; дали заплатата ще ви устройва; дали ще ви е интересно да се занимавате с подрастващи и т. н. Изобщо опитайте се да се видите в тази светлина и да прецените дали тя е реалистична за вас или просто е хрумване.

2. Какво ще ви струва новото образование – емоционално, финансово, в професионален и в личен план?

Висшето образование е скъпо. Вие ще трябва да инвестирате в него време, пари и енергия и в същото време да продължите сегашния си живот – да работите и да се грижите за семейството си. Помислете дали това ще ви е възможно и дали подобна стъпка няма да обърне живота ви с главата надолу? Може сегашният ви работодател да плати за вашата нова професионална степен и да ви пуска в отпуски по време на изпитни сесии, което би било чудесно. Ако обаче не виждате скорошна възвръщаемост на инвестицията си, може би не си заслужава.

3. Ще получите ли необходимата подкрепа, за да имате успех?

Ако вече сте на средна възраст (или я приближавате) и внезапно решите да учите отново, вие трябва да усещате подкрепа от своите близки – от съпруг или партньор в живота, от семейството и приятелите. Хората около вас трябва да ви подкрепят и да ви помогнат в новото начинание. Ако не усещате подкрепа, по-добре не се впускайте в неизвестното, защото и без това времената са несигурни.

4. Имате ли наистина нужда от нова кариера или просто настоящата ви е отегчила?

Някои хора започват да учат нова специалност, просто защото сегашната им работа им е омръзнала до болка и смятат това за някакъв изход. Все пак обаче, трябва да си помислите дали сте направили всичко възможно, за да постигнете успех в настоящата си кариера, дали сте се борили достатъчно? Ако сте свикнали да се носите по течението, този ваш маниер ще продължи и в следващата глава от живота ви и новата професия също няма да ви донесе големи успехи.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

siana.stefanova.3 ( преди 9 години )
За всички пораснали момичета и момчета, приятели мои!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар