IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Истините, които трябва да осъзнаете, ако си търсите работа

5 февруари 2015 09 38

Започнете 2015 година по правилния начин

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Търсенето на работа е труден процес, който изисква внимание и прецизност. И тъй като всички знаем, че намирането на ново работно място е нелека задача, добре е да осъзнаете някои истини по отношение на търсенето на работа. Колкото по-рано ги разберете, толкова по-добре за вас.

Ето и кои са те:

1. Намирането на работа не е толкова лесно

Както вече стана ясно – не си мислете, че ще намерите подходящата позиция за вас в рамките на седмица-две. Като цяло работните условия у нас не са достатъчно добри, за да предлагат работа на почти всеки човек.

За да имате по-голям шанс вие трябва да бъдете достатъчно квалифицирани, да усъвършенствате своята автобиография и да се подготвите добре за интервюто за работа.

2. Никой не ви дължи назначение или дори уговорка за интервю

Има твърде много хора, които смятат, че някой винаги им е длъжен с нещо. Това е вид изкривена арогантност, която може да си проличи по отговорите по време на интервюто или дори по начина, по който е написана автобиографията. Избягвайте да се държите по подобен начин.

3. Вие не сте напълно безсилни

В днешната реалност, когато работните места са по-малко, отколкото са желаещите, ясно е, че силата е в ръцете на работодателите. Това обаче не означава, че вие нямате никаква сила. Вашата сила се крие в подготовката и практиката, които влагате и развивате по отношение на търсенето на работата. Освен това по този начин по-добре ще разберете вашите силни и слаби страни.

4. Вие сте уникални, но не съвсем

Вие сте уникална личност, като всеки друг човек около вас. Това е вярно, но не и напълно – за работодателя, който преглежда по много автобиографии всеки ден, вие сте лицето X с X години трудов стаж и т. н. Трябва да имате нещо наистина отличаващо се в автобиографията си, за да бъдете уникални и в очите на работодателя.

5. „Нямам достатъчно време“ е най-лошото извинение на света

По този начин обикновено хората прикриват своята неувереност и своя страх, с който неминуемо е свързан процеса на търсене на работа. Не се извинявайте с това, че нямате достатъчно време. Дори все още да работите, но да искате да смените фирмата, може да отделяте по половин час след работа, за да разглеждате обяви. Почивните дни пък може да преговаряте отговори на най-често задаваните въпроси. Не се отказвайте и не позволявайте на несигурността ви да победи.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари