IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 знака, че стресът в офиса ви разболява

27 януари 2016 06 00

Не ги пренебрегвайте!

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Всички хора имат стресиращи дни и/или периоди в службата си, но за някои от тях стресът се превръща в хроничен проблем.

Тази тревожност, която идва от работното място, може да наруши качеството на живот на човек и буквално да го разболее.

Мъжете, подложени на стрес, биват диагностицирани по-често от жените с високо кръвно налягане, диабет тип 2 и сърдечни заболявания.

В същото време представителите на силния пол са по-склонни от дамите да пренебрегват или омаловажават стреса, на който са подложени в службата, но пък по-често посягат към бутилката, за да свалят напрежението.

Има няколко сигурни сигнала, с които тялото ви иска да ви подскаже, че сте подложени на прекалено голям стрес. Обърнете внимание на следните симптоми:

1. Често главоболие

Честото главоболие е един от най-големите физически признаци на стрес. Болкоуспокоителните лекарства могат да помогнат за облекчаване на главоболието, но ако то стане хронично, трябва да се консултирате с лекар и да намалите малко темпото. Мигрената, която ви поразява през уикенда, също може да е признак, че напрежението по време на работа е твърде много за вас.

2. Болки в челюстта

Ако сте много стресирани, може да стискате челюстта си и да скърцате със зъби през нощта и дори да не го осъзнавате. Болките в челюстта, в ушите, както и честото главоболие са признаци, че сте подложени на стрес. Практикувайте някакви техники за облекчаване на това напрежение като медитация, йога и др.

3. Стомашни проблеми

Стресът по време на работа може да ви причини различни стомашно-чревни проблеми, като запек, болки в корема и др. Промяната на вашия режим на хранене може да спомогне за намаляване и регулиране на храносмилането. Консумирайте храни, богати на фибри като овесени ядки, както и мазни риби като сьомга и сардини. Редуцирайте захарта, кофеина и алкохола от менюто си.

4. Различни кожни проблеми

Ако кожата ви изведнъж започне да се променя – стане по-мазна и ви се появи акне, или пък започнете да страдате от суха кожа, екзема, псориазис, розацея или други подобни, вероятно причината е, че сте подложени на стрес. Вашето тяло реагира на тази тревожност като произвежда повече кортизол, който от своя страна може да доведе до мазна кожа и други кожни проблеми. Полагайте грижи за кожата си, опитвайте се да спите достатъчно, да пиете повече вода и да спортувате редовно.

5. Косопад

Загубата на коса е факт от живота на много хора, като по-често това е свързано с генетиката, стареенето или намаляването на нивата на тестостерона. Но ако косата ви започне да пада с шепи, а гребенът ви се пълни с косми, това може да бъде предизвикано от стрес. Внезапната плешивост може да се дължи на дългосрочен стрес, който да е предизвикал и други физически промени, като драматична загуба на тегло или бързо качване на килограми.


Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари