IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да правите, когато съпругът ви се дистанцира

18 февруари 2014 11 30

Не обвинявайте партньора си заради отчуждението, защото по този начин няма да решите проблема

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Случвало ли се е някога съпругът ви да откаже да ви отговори на някой съвсем обикновен въпрос или да ви влуди, излизайки от стаята по време на разговор? Може би той страда от често срещания и за щастие лечим „синдром на дистанцирания съпруг“.

Повечето мъже имат инстинкт, който ги кара да избягват „битките“, поне с нежния пол, смята психологът Джейми Турндорф. Когато съпругът ви усеща, че сте разстроена или вече сте започнали да повишавате тон, той се чувства атакуван и търси начин да избяга. Това може да означава физически, излизайки от стаята и устно, отказвайки да се включи в заформящия се спор.

Колкото по-силно и емоционално реагирате вие, толкова повече той се дистанцира от вас. Добрата новина е, че с помощта на няколко трикове, вие отново ще си „върнете“ съпруга и ще можете да общувате както преди. Ето и кои са те:

1. Не го обвинявайте. За човек, който не обича конфликтите, дори само един невинно звучащ въпрос може да изглежда като провокация. Вместо да питате „Не си ли изхвърлил боклука още?“, попитайте „Ако все още не си изхвърлил боклука, моля те, направи го“. Не забравяйте, че човек може да постигне това, което иска, много по-лесно, когато действа с положителна нагласа. Няма нищо лошо в това да използвате думите „моля те“, „благодаря ти“, „съжалявам“. Може би тогава семейният ви живот ще се подобри драстично.

2. Отнасяйте се с него като с приятел, не като със съпруг. Скорошно проучване установи, че понякога непознати хора общуват по-добре, отколкото партньорите в една двойка. Например, в много случаи човек има много по-голяма търпимост към „чуждите“ хора, отколкото към своите най-близки.

Ако трябва да обясните на един страничен човек къде се намира някакъв офис, вие ще влезете в интернет, ще намерите точния адрес и ще го продиктувате. Когато искате да обясните същото на своя съпруг обаче, има голяма вероятност да кажете нещо от сорта на: „Две преки вдясно след онзи магазин, където ходихме да избираме завесите за спалнята“. Обяснено по този начин е твърде вероятно да се получи някакво объркване и нажежаване на обстановката.

3. Разрешавайте, а не създавайте проблеми. Понякога наистина имате основателна причина да се сърдите. Какво правите обикновено в тези случаи? Избухвате и не оставяте място дори за обяснение от негова страна? Много вероятно е, ако действате по този начин и постоянно се цупите, на вашия мъж да му писне и да се дистанцира от вас.

Колкото и да сте ядосани, поемете дълбоко въздух няколко пъти и споделете какъв е проблемът по един нормален и интелигентен начин. Така ще предизвикате желание за разговор и има много по-голяма вероятност да постигнете успех. След като нещата се успокоят, споделете на своя съпруг как се чувствате и се опитайте да погледнете на ситуацията от неговата гледна точка. Може би ще откриете грешки и в собственото си поведение.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )
До анонимен 6. А, понеже аз не ходя на работа и не се връщам по-късно от него? Ти изобщо в кой свят живееш? Ако не си забелязал сме в 21 век и жените понякога работим даже повече от мъжете. Така, че това, което си го написал са някаква фантастика, нямаща нищо общо с действителността.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Тройка Ахилова ( преди 10 години )
До Анонимен: Брато, само *** в днешно време би си взел жена, която не работи и му иска пари, за да му готви, въобще къде ги намирате тези жени, има ли такива още, аз не познавам ни една??? Ти си в нЕква друга реалност, аз мога да се издържам съвсем сама, и мога и гоня който си искам мъж, а другите са на опашката, *** ако някой смее да ми нервничи, че бил гладен, ще го изритам веднага, щото бачкам яко, и съм уморена също, така че да си бега при майка си, пич, както казах, деца имам, тука гошорим за мъже...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 10 години )
Преди всичко се отнасяйте с половинката си така както искате да се отнасят към вас.Освен това много е важно моментното положение и настроение.Ако се е върнал уморен и изнервен от работа оставете го да вземе един душ ,да хапне и да си почине вместо да го емнете още от вратата изреждайки му задачите които трябва да свърши.Ако не работите не го товарете и с дреболиите които и сами може да свършите например да изхвърлите *** на път за магазина за продукти.Особено дразнещо за един мъж е ако с връщането му от работа жена му започва да мисли какво да приготви набързо за вечеря ,тръгне да пазарува ,нещо приготвя все набързо а той чака гладен.Не може да не го загризат черни мисли къде ли се е губила цял ден времето щом едва сега почва с яденето.Има теми които са постоянен и ниприятен дразнител ,често защото са неразрешими в момента и дори за в бъдеще .Не му ги стоварвайте когато е уморен ,гладен раздразнен.Понякога и твърде упоритото разказване на глупости за приятелките или неща които не го интересуват или целят да му искате пари в крайна сметка ще го накарат да се прави на дистанциран.Само глупачка може да си мисли ,че ако прогони мъжа си ще дойде друг .В действителност всеки следващ ще е от по-долно качество докато дойде ред на абсолютния *** от който тя ще бяга за да се спасява а може и да я стигне...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Тройка Ахилова ( преди 10 години )
Глупости! Изритвам го и не се връщам...той съпруг ли ми е или глезльо, аз деца си имам...Притрябвал ми е, да влиза следващият, моля: )))Животът е кратък.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 10 години )
Анонимен ( преди 10 години )
Където и да отидеш, пак при него ще дойдеш. А има вероятност и ти да загубиш...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 10 години )
Където и да отидеш, пак при него ще дойдеш. А има вероятност и ти да загубиш...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 10 години )
Ами оставям го да си се дистанцира! Като е решил да се цупи той губи, не аз. Да прави каквото ще, а аз отивам и си намирам приятно занимание докато на г-н Сръдльо му мине.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар