IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четете на бебето си от най-ранна възраст

9 юли 2014 10 41

Така то ще проговори по-бързо и ще расте по-умно

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Може би сте чували, че е хубаво майките да четат постоянно на бебетата си и това е съвсем вярно. Дори и те да са на няколко дни и да не разбират почти нищо, Американската академия на педиатрите съветва да прочитате по някоя история на своите мъници, тъй като това от ранна детска възраст ще им помогне по-лесно да формират думички.

Специалистите твърдят, че това дори може да предопредели как децата ви ще се справят в детската градина и първите класове в училище. Препоръчително е да забавлявате бебетата си с цветни книжки с повече картинки. Говорете им, играйте си с тях, пейте им – всичко това им помага да свикнат да чуват реч и по-лесно после да се ориентират в нея и да проговорят.

„Няма как да научите бебе на два месеца да говори, Достатъчно е да седнете до него и да го забавлявате, така че мозъчето му от малко да е заето и да се развива“, казва д-р Данет Гласи, педиатър от Сиатъл.

Проучване в периода 2011-2012 година показва, че родителите само на една трета от американчетата са се занимавали с тях ежедневно от раждането им до 5-годишна възраст.

При заможните семейства процентът е значително по-висок – 60 %. „Не е нужно да сте богати, за да се занимавате с детето си. Може да използвате всякакви предмети и подръчни средства в играта си с него, които да му помогнат по-бързо да се развива“, твърди Гласи.

Педиатрите предупреждават, че телевизорът не е решение, с което да се замени вниманието на родителите. Децата се учат да говорят от речта на майка си и татко си, а когато телевизорът е включен, родителите говорят по-малко.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )