IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Превърнете навика си да пиете кафе в здравословен ритуал

21 ноември 2013 07 00

Започнете деня си с чаша ароматно кафе и се настройте за един наистина хубав ден

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Освен вода, какво друго пиете сутрин? Разбира се – кафе. Сутрешното кафе е почти религия. Често това е първата течност, която влиза в организма ни, на гладно. Много гурута на здравословния живот препоръчват да пропуснем сутрешното кафе и да го заменим с топла вода или такава със стайна температура, смесена с изцеден лимон. Звучи чудесно. Но за много хора, чиято работна среда изисква повече от телата им, да пропуснат сутрешната живителна течност звучи повече от нереалистично.

Кафето само по себе си не е непременно лошо, дори в действителност има много ползи за здравето. Проблемът обикновено е свързан или с прекаленото количество захар, мляко или изкуствени подсладители... или прекаляване със самото кафе. Но има няколко навика, които ще ви помогнат да се наслаждавате на кафето и да превърнете сутрешния ритуал в положителен освен за духа, и за тялото ви.

1. Започнете все пак сутринта си с пиене на вода.

Оставете през нощта до леглото си една чаша с вода и витамините, които пиете всяка сутрин. Преди да сте станали от леглото, просто ги изпийте.

2. Ограничете изкуствените подсладители.

Добавянето на изкуствена сметана или подсладители е най-бързият начин да превърнете кафето си в токсично. Оптимизирайте всички възможности за натурални съставки в кафето си. Алтернативата е да добавяте бадемово мляко или оризово. Осигурете си една кутия в офиса и действайте. Ако ви липсва сладост в кафето, опитайте да го подслаждате със сок от агаве или с мед. Вариант е и естествената кафява захар. Все пак не желаете да повишавате кръвната си захар от сутринта, нали?

3. Добавете антиокислители и лечебни съставки.

Чудесен начин за това е да използвате френска преса. Просто сложете от любимите си треви (кардамон, карамфил, канела, рожков...) в нея и обичайното количество кафе. Това увеличава антиоксидантните свойства на кафето и повишава обмяната на веществата.

4. Добавете кокосово масло.

Може да звучи абсурдно, но това е най-лесният начин да добавите повече здраве в сутрешното си пиене на кафе. Кокосовото масло е чудесен източник на мастни киселини, на лауринова киселина (която се съдържа в майчиното мляко) и повишава имунитета на организма, а също кокосовото масло стимулира метаболизма ви. Може да оставите едно бурканче с кокосово масло на бюрото си и да го включвате в различни комбинации. Включително и като добавка в кафето.

5. Превърнете кафето в ритуал за позитивна енергия.

Сутрин е времето, в което може да останете сами и да се вглъбите за минути в истинската си природа. Докато отпивате глътките с кафе, може да благодарите за хубавите неща в живота ви, да изпратите енергия и любов на любимите си хора и да заложите желанията си за деня. Затворете очи, отпийте глътка кафе, намислете си три желания за деня и се усмихнете.

Предлагаме ви любима наша рецепта за кафе с кокосово масло:

Към чаша прясно сварено кафе (по възможност органично) добавете 1 с. л. кокосово масло, ¼ ч. л. ванилия, канела или индийско орехче. Всичко това може и да миксирате с блендер, за да се получи по-хомогенна смес.

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари

НАНА ( преди 10 години )
"Сервитьорско" кафе: обичайното ми кафе + бучка лед.Обръщам го преди дори да се е разтопила и хуквам по задачи.Това е любимото ми кафе за горещите летни дни.Кафе "Копа Кабана":поръчвате си еспресо и ви питат: студено или топло? Отговаряте : Е С П Р Е С О!Пак ви задават същия въпрос.Махвате и казвате:добре, топло.И сте късметлии, защото студеното е от хладилник и струва 30% повече!Кафе "Керала" пък е мътна течност без вкус и аромат и опасна за здравето. Не опитвайте преди да се доберете по-наизток, до град Пондичери, където знаят що е капучино.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
анонимен 3 ( преди 10 години )
а аз пък, като любител на всичко бързо и експресно винаги пия нескафе като му слагам две лъжички захар и доливам студено мляко от хладилника. (така изстива моментално:)и имам правило да пия само едно кафе на ден и то до 12 ч. на обяд.и пак си се чувствам страхотно!:)))
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
анонимен 2 ( преди 10 години )
Анонимен 1, много правилно казано, впрочем с тези компоненти в кафето, където ни предлагат, по-скоро не бих изпила, отколкото да го превърна в ритуал на наслада. Ставам сутрин, пия вода с лимон и сядам да се насладя на страхотната чаша ароматно кафе, с малко нискомаслено млако, за цвят и вкус, и без никаква захар. Пия чайове през целия ден и поне още две чаши кафе, в повечето случаи абсолютно чисти, без захар и мляко, дори и чая ми е неподсладен. И си се чувствам много доообре през целия ден.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 10 години )
Кафето с канела е добро и при диабет.Кафявата захар е всъщност недорафинирана захар и само спекулативно се продава на по-висока цена.Отнасяйте се с нея като с обикновената захар.Ако мислите за бъдещето на планетата избягвайте продуктите от кокосова палма.За плантациите им се изсичат великолепни гори и те изчезват необратимо.Кафе с малко коняк или ром също е добро като начало на деня.Все пак например през деня когато ви се пие нещо а не бива вече да прекалявате с кафето пийте билкови чайове.Няма нищо по-добро за пиене преди заспиване от слабо подсладен ментов чай ако избягвате алкохола.Не превръщайте пиенето на витамини в част от ежедневието си.Те изобщо не са безопасни особено ако редовно ги приемате.Оправдани са на пролет или след изтощително боледуване или принудително гладуване.Те не заместват пълноценната храна.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар