IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо детето ви трябва да има домашен любимец

7 август 2014 11 32

10 основателни причини

Снимка: thinkstockphotos.com

Снимка: thinkstockphotos.com

Все още голяма част от родителите по света не са убедени, че за детето им би било по-добре да расте с домашен любимец. Факт е обаче, че положителни причини, поради които децата трябва да притежават животно у дома, са много повече от отрицателните. Вярно е, че животните искат грижи и внимание, че цапат и че са си разход, но те могат да научат наследниците ви на много полезни умения за живота, а освен това те ще растат с един верен приятел.

Вижте десет основателни причини, поради които детето ви трябва да има домашен любимец:

1. Ще се научи да бъде по-отговорно

Децата, които притежават домашен любимец развиват чувство за отговорност и грижа към друго живо същество и то в един ранен етап на живота си. Децата, които са активни в полагането на грижи за своя домашен любимец, обикновено са по-съпричастни и състрадателни към другите и се грижат по-добре за самите себе си. Важно е родителите постепенно да прехвърлят отговорността за животното на своите деца. Когато те са малки, могат да го хранят, да му сипват вода и да си играят с него, но след време могат да го разхождат, да го водят на ветеринар, до го решат и др.

2. Животните помагат за изграждането на самоувереността

Наред с отговорността за домашния любимец идва и изграждането на самочувствието. Когато децата се справят добре със задълженията, които имат към своето куче/котка/папагал и т.н., те се чувстват по-добре и стават по-уверени във възможностите си. В известен смисъл те са горди от това свое постижение.

3. Децата, които имат домашен любимец, страдат по-рядко от алергии

Множество изследвания през годините доказват, че децата, които растат от ранна възраст с домашни любимци, са по-малко склонни да развият по-късно алергии и астма. Причината за това е, че тяхната имунна система свиква и се нагажда към алергените от животните.

4. Децата, които притежават животно, са по-активни

Домашните любимци, особено кучета, имат нужда от игра и разходки. Ако в тези дейности участват и децата, това значи, че те ще прекарват повече време навън и ще бъдат по-активни като цяло.


5. Децата стават по-спокойни

Домашните любимци дават чувство на спокойствие у децата. Подобно на възрастните, децата се обръщат към своите домашни любимци, когато се чувстват тъжни, ядосани или разстроени. Животните имат магическа сила да донасят мир в душата на подрастващите, осигурявайки им безусловна любов и вярност.

6. Домашните любимци облекчават стреса

По същата причина, по която животните носят спокойствие на децата, така те премахват и техния стрес. Гушкането на животното, може да доведе до чувство на сигурност и безопасност. Меката козина на котките и тяхното мъркане също може да облекчи стреса на собствениците им.

Снимка: thinkstockphotos.com

7. Домашните животни подобряват уменията за четене

Много деца се чувстват по-удобно да четат на глас пред домашните си любимци, отколкото пред други хора. Може би това е така, защото домашните животни не ги съдят. В някои страни се прилагат подобни терапии с животни за деца, които имат трудности с четенето.

8. Децата разбират какво означава думата „последствия“

  Грижата за домашен любимец може да научи детето на много неща и едно от тях е думата „последствия“. Когато те не се грижат правилно за домашния си любимец, резултатите са реални и лесни за схващане. Ако рибките не са нахранени - умират. Ако кучетата не са разходени – започват да правят бели. Когато котките са игнорирани -те търсят отмъщение. Ако клетката на хамстера не се почиства редовно- той започва да мирише лошо и т.н.

9. Децата разбират какво е ангажимент

Малчуганите, които са израснали с домашен любимец са наясно, какво е това да имаш ангажимент към някого. Наличието на домашен любимец може да се третира като вид работа на непълно работно време. Това учи децата да се ангажират към дадена задача и да я свършат навреме.

10. Животните дисциплинират децата

Децата, които имат домашен любимец, научават много за дисциплина. Ако те имат куче у дома, те се научават да го дресират така, че то да слуша, да не ходи до тоалетна у дома (или да ходи на едно и също място), да не се качва по леглата и т.н. Научно доказано е, че особено кучетата помагат на децата да научат повече за дисциплината.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари