IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-добрите дестинации за кулинарен туризъм

22 август 2014 14 00

Ястията, които са задължителна част от менюто в тези градове

Снимка: thinkstockphotos.com

Снимка: thinkstockphotos.com

Човекът е човек когато е на път, а в съчетание с вкусна храна, преживяванията стават още по незабравими. Всяка култура и дестинация, която посетите има своя уникална кухня. Храната, която консумирате може да ви подскаже много за региона, хората и начините на живот в дадено място. Най-голямата платформа за доставки на храна „foodpanda”, направи една мащабна кулинарна разходка из най-добрите туристически дестинации по целия свят.

Ето кой места ще събудят сетивата ви:

1. Банкок - съчетание между екзотика и традиции. Задължително трябва да опитате традиционна тайландска вечеря, която включва много риба и зеленчуци както и пиле, и змии. Змиите са популярен деликатес в тази част на света. Хотелите в Банкок предлагат да отидете да си напазарувате от местните пазари и да занесете кошницата с продукти на майстор-готвачите, които пред вас ще сготвят храните, които сте предоставили.

2. Монреал – френски хляб с масло, пушено месо и висококачествени френски сирена- всичко това трябва да присъства в дегустационно меню когато посетите Монреал. Във френската част на Канада, ще откриете най-добрите хлебари и майстори на добре познатите френски кроасани. Освен това ще откриете, в изобилие, пазари с пресни плодове, зеленчуци и винари, които ви подканват да опитате от елексира на любовта- виното.

3. Барселона - град с уникални сгради и зашеметяващи катедрали. Освен с архитектурата, Барселона ще ви впечатли с големите пазари - празник за очите. Почти на всеки ъгъл ще видите продавачи на сирена, подправки, морски дарове. Когато посетите този град, задължително трябва да опитате сотирани миди със сос от зехтин, чесън и магданоз, поднесени с екзотични гъби, приготвени по същия начин. Кухнята на Испания и в частност на Каталуня не е за изпускане.

4. Истанбул - в този мегаполис, задължително ще ви трябва „кулинарен гид”. Град на два континента, разделен от величествения „Босфор”, с богата култура и история. Тук може да опитате специалитети, известни още от Oсманската империя. Първото нещо, с което трябва да зарадвате небцето си са десертите, известни по целия свят - баклава, локум, кьонефе, кадаиф. Не пропускайте да опитате кебапите и сандвичите с риба, които може да откриете по брега на Златния рог. Когато се разхождате по Босфора, си купете пълнени миди. Красотата на Истанбул, заедно с турските специалитети ще ви накарат да се влюбите в този град.

5. Маракеш – започнете обиколката си като опитате местните ядки и особенo бадемите. Те ще ви дадат необходимата енергия, за да успеете да разгледате по-голяма част от града. И все пак, когато огладнеете се заситете с вкусна супа от охлюви, печено агне на шиш и баница с бадеми, канела и захар. Не пропускайте да утолите жаждата си със сладък ментов чай. Мароканската кухня е една от най-разнообразните в света. С арабски, европейски и берберски влияния, ястията са опияняващи.

6. Брюксел – столицата на обединена Европа ви посреща с изключителна архитектура и множество бистра и бирарии. Опитайте месните им специалитети, брюкселски шницели, яхнии и всякакъв вид дивеч. Но, разбира се не пропускайте изискания шоколад „Пиер Марколини”. Белгийската кухня е повлияна основно от френската, но със собствен стил. Тук порциите са големи и обилни, а закуските са истински пир.

7. Мексико Сити – мястото където ново и старо се срещат. Голям, пренаселен град, в който липсва средна класа. Тук хората са или много богати, или много бедни. Ще видите тузарски ресторанти, но и малки крайпътни бараки, в които да опитате традиционни специалитети. Градът е пищен и екзотичен, а кухнята впечатляваща. Ако искате да вкусите местен специалитет, то си поръчайте пържено тесто, гарнирано с овче месо и малко зеленчуци. От десертите, „пепиториас” ще ви стане любим. Това са сладки с мед, тиквени семки и три вида мляко.

8. Сингапур – кухнята там се е развила през вековете под влиянието на китайски, индийски, английски и португалски народи. Китайските готвачи ще ви приветстват пред ресторантите, а по улиците ще усетите приятен аромат на куркума и пържена юфка. Тук, именно кухнята приветства туристите, а местните ще ви говорят предимно за ястията си, които смятат за световна гордост. Задължително опитайте „Хайнан пиле с ориз”, което се сервира с чили сос и джинджифилова паста. Поръчайте си и „Сата”- месо на скара с пикантен фъстъчен сос, краставици и лук.

9. Лондон – мястото където никой няма да ви гледа странно, ако ядете риба с чипс. Тук може да намерите топ готвачите в света и да опитате от техните специалитети, срещу суми между 300 и 1000 паунда за тристепенно меню. Задължително трябва видите смяната на караула в Бъкингамския дворец, но също толкова задължително е да посетите местните пъбове. Относно ястията, английската кухня не е толкова популярна, но все пак може да се насладите на една истинска, богата лондонска закуска, ростбиф, бифтек и местна английска супа.

10. Венеция- разбира се като говорим за Италия, всички се сещаме за пицата, пастата, папата и катедралите. Венеция обаче е един от най-романтичните градове в целия свят, където виното е на почит. Задължително дегустирайте сухите вина от района на Венеция с вкусни сирена и прясно приготвена венецианска паста. Биголите с бял сос, ще ви покажат едно ново измерение на традиционната паста. Опитайте и дроб по венециански със смокини и бяло вино. За десерт си вземете популярните карнавални сладки.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Апостол Апостолов ( преди 9 години )
Страшни бунаци сте, ееееей! Франция, меката на кулинарното изкуство, липсва. Да не говорим за Китай, който пък е медината на чревоугодника.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )
Упс, включили сте, ама на последно място, че я пропуснах. Венеция не знам, но Флоренция и цяла Тоскана, да. Пържола Фиорентина няма къде другаде да ви направят перфектно.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )
Много да ме извините, ама е голяма грешка да не включите Италия в списъка.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
M ( преди 9 години )
chips са пържени картофи, не чипс. Риба и пържени картофи е традиционното в Англия!Наемете преводач!!!!!!!!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар