IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 признака, че сте майка-орлица

10 юли 2015 12 00

Дали не се вживявате твърде много в ролята си на родител?

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Знаете ли, че е възможно да сте „твърде добър“ родител? Толкова добър, че да прекалите с грижите за децата, във вниманието, което им давате, в надзираването им, в помощта, която им оказвате и така нататък.

Не трябва да се превръщате в майка-орлица, ако искате да възпитате едни уверени, самостоятелни деца.

Ако се чудите дали не се вживявате в ролята си на грижовна майка, ето няколко признака, че това може би е така:

1. Хвалите за всичко децата си

Внимавайте с похвалите, с които обсипвате наследниците си! Децата се нуждаят от окуражаване, но не трябва да им внушавате, че са безгрешни – само ще им направите лоша услуга. По този начин вие ги демотивирате да се стараят, лишавате ги от амбиция и състезателен дух и им изграждате една фалшива самооценка.

2. Редовно им давате материални награди

Не им правете подаръци за всичко, ако не искате да ги разглезите и да ги превърнете в големи материалисти още от малки. Освен това, ако ги затрупвате с подаръци, рискувате да им отнемете възможността да се радват искрено на новите си вещи и играчки.

3. Имате ниски очаквания за децата си

Много родители товарят децата си с прекалено много отговорности, но имат ниски очаквания за резултатите. Ще стане така, че децата ви ще учат езици, ще свирят на инструмент, ще ходят на няколко спорта, на училище и т. н., но навсякъде ще се справят посредствено. По-добре ги натоварете с по-малко ангажименти, но искайте от тях да се справят над средното ниво.

4. Давате на децата си твърде малко отговорности

Ако обгрижвате децата си твърде много и се опитвате да свършите всичко вместо тях, вие ги правите мързеливи и ги провокирате да се държат безотговорно. По-добре ги мотивирайте да се оправят сами, за да бъдат по-самостоятелни, независими и продуктивни, когато пораснат и имат собствен дом и работа.

5. Вие непрекъснато им казвате какво да правят

Важно е да дадете някакви отговорности на децата си, но не правете грешката многократно да им напомняте какво трябва да направят. Дайте им някаква поръчка и ги оставете на спокойствие да я изпълнят. Ако виждате, че правят нещо не както трябва, дайте им леки насоки, но не им отнемайте задачата и не им предлагайте помощ.

6. Вие се опитвате да предотвратите техните грешки

Всеки човек трябва да се научи да взема самостоятелни решения. Децата ви ще направят някои грешки по пътя си, но стига да не си навредят на здравето, по-добре ги оставете да се поучат от тях.

Много родители кръжат като охрана около своите малки, за да не би да им се случи нещо лошо, но това е крайност. Защитавайте децата си, но ги оставете и да грешат, за да могат един ден да поемат живота си в свои ръце и да са готови да поемат предизвикателства.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Сър Пичук ( преди 8 години )
Това не са майки - орлици. Това са "жени", които не са наясно защо са станали майки. И за тях детето е не повече от аксесоар. Такива "майки" унищожават психически децата си, преди още те да са съзрели физически.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар