IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учени: Четенето удължава живота ни

8 август 2016 09 10

Условието: Повече от 3 часа с книга

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Ново изследване твърди, че има връзка между четенето на книги и дългия живот, пише NY Times. Изданието цитира скорошна публикация в научното списание "Social Science & Medicine", в което се казва, че четящите повече книги обикновено са жени, студенти или хора от социални групи с високи доходи. 

Учените взели под внимание тези особености, както и други социални характеристики, сред които пол, възраст, раса, здравен статус, депресивност, работно място и материален статус. И така на база данните от 3 635 души и 50 участници в друго здравно проучване, изследването  стигнало до любопитен извод.

Учените разделили обектите на изследване на три групи: тези, които не четат изобщо, тези, които четат до 3 часа дневно, и тези, които четат повече от 3 часа дневно. 

Сравнявайки четящите до 3 часа дневно и тези с повече от три часа в уединение с тези, които изобщо не хващат книга, учените установяват, че четящите попадат в много по-малък риск от смъртност.

За любителите на писаното слово, прекарващи по 3 часа с книга, е с до 12% по-неправдоподобно да получат права линия на ЕКГ, пренасяйки се в света на тъмата. А за хората, които толкова обичат литературата, че не могат да и се наситят дори за 3 часа, учените смятат, че вероятността да умрат е с 23% по-малко. В общия случай четящите живеят с до 2 години повече от хората, които не отварят корицата.

Изследователите проф. Мартин Слейд и проф. Бека Леви от Йейл открили  подобна тенденция при хората, които четат вестници, списания и общо взето всякаква периодика, но според тях новините не са достатъчни за постигане на „животоудължаващ” ефект.

„Хората, които четат за около половин час дневно няколко глави от избрана книга, постигат същия ефект като този, до който достигат нечетящите. Тоест не правят нищо”, казва проф. Бека Леви, автор на изследването - „Ползата от четенето идва с постигането на баланс между уединението с книга, образованието и начина на живот”.

Подготви: Александър Градинаров

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

Не питай ( преди 7 години )