IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Днес честваме Никулден!

6 декември 2016 07 00

Имен ден празнуват Николай, Никола, Нейчо, Николина, Николета, Нина, Кольо и други

Снимка: Wikipedia

Снимка: Wikipedia

Днес честваме един от най-важните православни български празници – Никулден!

Православната църква отбелязва празника на 6-ти декември, а денят е посветен на свети Николай Мирликийски Чудотворец, който се почита като избавител на пленниците и покровител на търговците, банкерите, моряците и пътешествениците. Българите го почитат като пазител на семейството, дома и добротата.

У нас празникът се отбелязва и като имен ден на всички, които носят производни или близки до името Николай – Никола, Нейчо, Николина, Николета, Нина, Кольо и др.

На празника, за да уважат именика в дома му, идват близки, приятели и познати, които не е задължително да са били поканени предварително.

Денят е всенароден празник и се чества и в семействата, в които няма именик. По традиция на празничната маса се сервират рибни ястия, най-често – пълнен шаран с орехи и рибена чорба.

На масата се поставят и различни обредни хлябове и много постни ястия. Трапезата не се вдига цял ден и до късно през нощта е на разположение на домакини и гости.

Костите на шарана се изгарят, закопават се в земята или се хвърлят в реката. Днес е и най-подходящият ден за украсяването на коледната елха.

История

Легендата гласи, че Николай е роден в богато семейство от град Патра (днешна Гърция). Според преданията той е човекът, който незабелязано подхвърля кесии със злато в дома на обеднял баща и той омъжва трите си дъщери.

На него се приписват и много чудеса, избавящи моряците и пътуващите по море от водните стихии. Умира през 343 г. в град Мир. През 1087 г. мощите на свети Никола̀ са пренесени в Бари, Италия, където се намират и досега, съхранявани в нарочно построена, посветена на светеца базилика. Св. Никола е живял по времето на император Константин Велики и е бил архиепископ на град Мир.

Той е присъствал на Първия вселенски събор в Никея.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари