IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Танцът на Северното сияние – какво представлява и къде да го наблюдавате?

8 ноември 2017 16 20

Неповторимо великолепие на природата

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Северното сияние е едно от най-красивите природни явления. То представлява многоцветно светлинно шоу, което най-често се наблюдава в арктическите райони. Всяко „представление“ е различен, красив, променящ се танц на нощните дъги, който много зрители определят като неповторимо и вдъхновяващо преживяване.

През последните години желанието да се наблюдава тази великолепна гледка се превърна в основна причина да се лети на север за авантюристична зимна почивка, въпреки високите разходи и студа.

Хипнотизиращите светлини се формират от бързо движещи се електрически заредени частици, излъчвани от слънцето. Те са насочени към магнитното поле на Земята, а цветовете са резултат от различните газове в атмосферата.

В северното полукълбо те „висят“ над планетата в овална форма, подобна на ореол.

Къде може да наблюдавате явлението?

Заснежените части на Канада и Аляска са чудесни места за това преживяване, но за повечето от нас по-достъпни и удобни са дестинации като Исландия или северна Скандинавия, известна като „Лапландия“.

Там бихте могли да се любувате на светлините от края на септември до началото на април, като периодите октомври – ноември и февруари – март се считат за най-подходящи.

На север тъмните часове на денонощието се увеличават и докато ореолът би могъл да се наблюдава във всеки момент, най-доброто време е между 21 и 2 часа.

Изненадващо е колко често светлините се появяват още по време на вечеря, а много хотели предлагат алармена система, която известява появата им, ако не искате да чакате будни.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари