IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великденският остров и мистичните монолити

13 декември 2017 11 20

Най-голямата от човешките фигури е 11 м

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Образът на огромните продълговати глави на Великденския остров са познати вероятно на всеки. Това, което доскоро не знаехме обаче, е, че те имат и тела, скрити под земята.

Археолозите откриха телата на главите и стигнаха до интересни разкрития, които допълнително ни запознаха с цивилизацията на Великденския остров и начина, по който тя е създала монолитите.

Те са известни като „моаи“ и се смята, че са дело на хората от Рапа Нуи, които са издълбали фигурите в тропическия остров в Южния Тихи океан, на запад от Чили. Монолитите, издълбани от камък, датират от 1100 – 1500 г. преди Новата ера.

Както и с много други неща на Земята, времето е завладяло статуите и ги е потопило в земя и скали, скривайки и запазвайки торсовете на човешките фигури.

Въпреки това, екип от археолози от Университета на Лос Анджелис, Калифорния, разработва проект за статуите на Великденския остров за по-добро изучаване и запазване на артефактите. Изследователите разкопават около някои от главите, за да разкрият тялото им.

Екипът документира и изучава почти 1000 статуи на малкия тихоокеански остров. Проектът продължава 9 години, през които учените установили по най-добрия възможен начин смисъла, функцията и историята на всяка отделна статуя.

Докато разкопавали около статуите, те открили гравирани петроглифи по гърбовете на фигурите. Те вероятно са символ на семейството на народа, който ги е създал, и предоставят улики за различни фамилни или групови структури на острова. Най-голямата статуя е с височина близо 11 м.

Снимка: Istock

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари