IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо да се пазите от прекалено добрите хора

29 март 2018 07 20

4 причини да сте подозрителни към тях

Снимка:istockphoto.com

Снимка:istockphoto.com

Има един тип хора, които изглеждат супер чаровни, приятни, услужливи, позитивни, любезни, състрадателни и щедри. Това е супер, но всички тези добродетели заедно могат да породят и цял куп от нездравословни модели на поведение.

Ако даден човек се опитва да изглежда прекалено добър и хрисим, разумно е да сте леко подозрителни към него. Прекалено милите, усмихнати хора, често са умели манипулатори.

Ето и 4 причини да не им вярвате:

1. Те имат комплекса на жертвата

Комплексът на жертвата е синдром, който засяга повече хора, отколкото бихте могли да осъзнаете, а освен това е бомба със закъснител. Хората с мъченически комплекси жертват собственото си щастие, здраве и благополучие, за да се грижат за другите, но натрупват гняв и негодувание под повърхността.

Те поддържат фасада на безкористност, поставяйки пред себе си нуждите на другите, но искат да бъдат обсипвани с благодарност и похвали за своето поведение в замяна. Ако не получат признание, те стават пасивно-агресивни и вменяват вина на близките си, спъвайки ги по пътя им.

2. Те могат да бъдат много манипулативни

Прекалено милите хора често са манипулатори. В опит да получат това, което искат, те показват неоправдана обич. Прекалено добронамереното поведение, често е знак за скрити мотиви, макар и не в злонамерена форма.

Родителите често възпитават подобно поведение у децата си, възнаграждавайки ги, когато малчуганите се държат добре. Следователно, не е чудно, че някои деца стават възрастни, които мислят, че могат да получат това, което искат от хората, като ги дарят с най-милата си усмивка. Така те разменят нежност за други ползи.

3. Прекалената доброта не е напълно човешка

Постоянната, прекомерна добронамереност често не е истинска, а е фасада. Всяко зряло човешко същество е съвкупност от емоции, вариращи от доброта и състрадание до ярост и отчаяние. Когато човек е позитивен и добър непрекъснато, може да сте сигурни, че крие и други емоции под повърхността.

Той просто не иска да ги показва, защото държи да бъде възприеман като добър, любезен и сладък. След време обаче, неприятните емоции у този човек може да ескалират и да избухнат като бомба.

4. Тези хора са дразнещи

Прекалено милите хора са скучни и могат да бъдат дразнещи. Едно парче шоколадова торта е нещо хубаво, но ако трябва да изядеш цялата торта, ще ти се догади. Любезните хора, които винаги се държат добре с нас, си имат своите качества, но истината е, че ние се нуждаем от хора, които ще ни критикуват, засрамят, порицаят – те ни дърпат напред.

Именно честните хора са искрените, а не онези които са твърде добродушни, за да ни кажат истината. Прекалено добрите хора всъщност лъжат не само другите, но и самите себе си, което е доста вредно. Те са толкова притеснени да не би да разстроят другите, че често действат несправедливо в различни житейски ситуации.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

дд ( преди 6 години )
Уау... оказва се, че да си добър е лошо. ДОКОГА ЩЕ ПИШЕТЕ *** статии се питам аз?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар