IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъжете и техните идоли

19 май 2012 13 00

От екрана или в живота винаги има някой, на когото искаме да приличаме

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Мъжете обичат героите и често се сравняват с тях, макар да не притежават някакви суперестествени сили или да правят героични неща. Когато някой представител на силния пол гледа фантастичен филм, поне веднъж мислено си казва: „Да, аз и Батман сме сами срещу целия свят" или „Супермен трябва да прави всичко и да оправя кашите. Разбирам много добре как се чувства".

Мъжете смятат, че заслужават статуса си на супергерои, защото носят парите у дома, оправят счупени мивки и перални или просто защото този ден не са се поддали на изкушението и не са изневерили на половинките си.

В романтичните новели героите са тези, които се изправят пред някакво голямо предизвикателство и побеждават. По тази причина и нашите любими си приписват геройски черти всеки път, когато отбележат някаква победа, според техните собствени разбирания.

В това няма нищо лошо, стига геройското им самочувствие да не вземе връх над всичко останало и егото им да бъде неудържимо.

За жените – това да си верен, да вършиш няколко неща едновременно (домакинска работа, да гледаш децата, да работиш...) са трудни, но те не си въобразяват, че са супергероини. Просто знаят, че това се изисква от тях. Ето защо те не винаги разбират защо мъжете им са толкова впечатлени от дадени фигури в реалния или в измисления (комиксовия/кино) свят.

Със сигурност най-фрапантната фигура за нежния пол, която се превърна в идол за мъжкия, е чичо Чарли от сериала „Двама мъже и половина". Изигран от актьора Чарли Шийн, този герой бе издигнат в култ от милиони мъже по света. Докато жените извън екрана не се поддаваха на чара му и го определяха като „алкохолик", „плейбой" (и дори с по-вулгарни епитети), половинките им си казваха : „Защо и аз не мога да бъда като него".

Чичо Чарли и самият Чарли Шийн идеално се вписват в определението – пълен хедонист. Героят е абсолютен непукист, живее както иска, не се съобразява с никого и нищо и най-чаровното е, че винаги казва истината, без значение какви са последиците за него и колко шамара ще изяде.

Пие, защото му се пие, без значение от часа в денонощието, ходи на проститутки – за разнообразие и видимо е тотално невъзмутим. Може би именно тези негови качества, които не може да си позволи никой мъж (особено семейният), го поставиха наравно с Бог в очите на силния пол.

Идолът чичо Чарли умря(в сериала, веднага след уволнението на актьора), но легендата за него ще се носи дълго. Дамите си отдъхнаха, защото никоя не иска половинката ѝ да поддръжава на един разгонен, алкохолизиран бохем.

Доста по-подходящ според дамите идол за техните избраници е Дейвид Бекъм. Преди време едно британско изследване бе попитало над 2000 жители на Великобритания кой е техният национален герой. На първо място излезе именно футболистът.

Съпругът на Виктория е модна икона, уважаван спортист, примерен съпруг у баща. За какво повече може да мечтае една жена? За разлика от чичо Чарли, той не е в плен на пороците (поне никой не знае за тях) и не прави точно каквото си иска. Но пък общото помежду им е, че и двамата са непоправими чаровници.

Интересното е, че напоследък хората се възхищават на звезди от шоубизнеса и биха искали да приличат на тях, а не на фигури от политиката. Преди 4 години човекът, на когото най-много са се възхищавали американците, е бил Барак Обама (цели 32% от американците са посочили него според проучване на USA Today Gallup ). У нас едва ли повечето българи биха определили като свой идол или национален герой Бойки Борисов, Георги Първанов или Росен Плевнелиев.

Светът винаги има нужда от герои. Мъжете ни също! Жените пък имат нужда техните половинки да се превърнат в герои. И за тази цел не необходимо да притежават качествата на Батман, Спайдърмен, Капитан Планета или Супермен, а просто да бъдат справедливи, решителни, обичливи и внимателни. Да бъдат достойни мъже!

А вие, мили дами, на кои героини или реални личности се възхищавате и защо?

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари