IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виновен! Харви Уайнстийн чу присъдата си

25 февруари 2020 14 40

Филмовият магнат беше обвинен в пет престъпления

Снимка: БГНЕС

Харви Уайнстийн чу присъдата си в Ню Йорк в понеделник.

Филмовият продуцент беше признат за виновен по обвинения в изнасилване и сексуална принуда над две жени. 12 съдебни заседатели, сред които 7 мъже и 5 жени, най-накрая постигнаха съгласие за присъда след 2 години.

Уайнстийн обаче беше оневинен по други две обвинения – изнасилване и сексуално посегателство над друга жена. Магнатът многократно отричаше показанията и твърдеше, че всичко се е случвало по взаимно съгласие. Той беше оставен в ареста до започване на делото, въпреки множеството молби от страна на адвоката клиентът му да се върне у дома заради здравословни проблеми.

Харви Уайнстийн

Снимка: БГНЕС

В предишните си появи в съда Уайнстийн се придвижваше с помощта на патерици и беше подкрепян от няколко асистенти и полицаи. В момента той се намира в болничното крило на затвор в Манхатън. Адвокатът на продуцента заяви, че клиентът му е бил „шокиран, когато чул присъдата“.

„Постоянно ми казваше, че е невинен. Не можеше да повярва, че това се случва в Америка“, казва Артър Айдала извън съдебната зала.

Обвиненията, по които Уайнстийн беше оневинен, идваха от актрисата Анабела Шиора, позната от сериала „Семейство Сопрано“. Тя твърди, че през 1993 година продуцентът я изнасилил. „Анабела Шиора е герой. Тя беше смела и намери кураж в себе си, за да каже своята история. Нейните показания със сигурност дадоха тон на това дело“, каза адвокат Дебра Катц след като чу присъдата.

Прокурорът Сайръс Ванс-младши заяви, че Уайнстийн може да получи от 25 години до цял живот затвор. Присъдата ще бъде произнесена на 11 март.

„Дойде денят, в който Харви Уайнстийн най-накрая ще си понесе последствията за престъпленията, които направи“, каза той.

Харви Уайнстийн

Снимка: БГНЕС

Президентът на движението Time's Up, което беше сформирано именно заради случая с продуцента, заяви, че това е началото на нова ера, в която справедливостта ще възтържествува. Тина Тчен благодари на всички жени, които са излезли с имената и лицата си, за да разкажат своята тежка история.

„Въпреки че празнуваме в момента, нашият опит да променим система, която позволява на насилници като Харви Уайнстийн да се възползват от жените, продължава. Насилниците са навсякъде и хората, които ги защитават, трябва да знаят едно: Няма връщане назад“.

Харви Уайнстийн беше обвинен в сексуален тормоз от повече от 80 жени.

Харви Уайнстийн се споразумя с 30 жени, които го съдят

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари