IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уил Смит се оплака от полицейски расизъм

13 юли 2020 08 40

Той сподели, че поне 10 пъти са го обиждали заради цвета на кожата

Снимка: БГНЕС

Протестите за расова справедливост в Америка. продължават с пълна сила. Те започнаха преди повече от две седмици, породени от убийството на афроамериканеца Джордж Флойд. 43-годишният мъж беше задушен от бял полицай, който го беше притиснал с коляно към земята в продължение на 8 минути. Улиците на всички щати бяха залети от протестиращи, които поискаха наказание за всеки, който напада хората заради цвета на кожата им.

Много от известните личности също се включиха в демонстрациите и изразиха своята подкрепа в социалните мрежи. Уил Смит беше един от тях, а сега той говори за собствената си среща с расизма. Въпреки че е разпознаваем, актьорът сподели, че на няколко пъти е обиждан от полицай на расова основа. 

Звездата израства във Филаделфия, където кметът Ризо имал твърд подход към жителите. От шеф на полицията, той се издига до най-важния пост в града и започва да управлява по свой начин. „Полицаите са ме наричали негър най-малко 10 пъти. Постоянно ме спираха. Затова много добре разбирам какво е да бъдеш обграден и да се чувстваш в опасност“, казва Смит пред Анджела Рай.

Той допълва, че като малък е бил записан в католическо училище, намиращо се в предградията. Много от съучениците му са били бели момичета и момчета и именно тогава Уил разбира, че той е различен и че винаги ще има разделение на расите. „Когато полицай идваше в училището, всички се радваха, но моето сърце започваше да бие силно от страх и стрес“. Актьорът казва, че само хората, които са израснали с подобно чувство, знаят за какво става въпрос.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Will Smith (@willsmith) on

„Не можете да си представите какво означава да чувстваш, че животът ти е в постоянна опасност“. Уил призна, че това е първият му публичен разговор след смъртта на Джордж Флойд. Той смята, че в момента ставаме свидетели на промяна не само в САЩ, но и в целия свят. Според него, това е ситуация, в която човечеството попада за първи път.

„Целият свят застана и каза на афроамериканците, че ни виждат и че ни чуват. Никога не са го правили досега“. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Will Smith (@willsmith) on

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари