IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Принц Хари и Меган Маркъл помагат на Индия в борбата ѝ срещу COVID-19

21 май 2021 08 40

Двамата обявиха, че ще строят помощен център в Мумбай

Снимка: Getty

На 19 май принц Хари и Меган Маркъл отпразнуваха своята трета годишнина от сватбата. Двамата се венчаха пред целия свят през 2019 година, превръщайки се в най-големия конкурент за медийно внимание на принц Уилям и Кейт Мидълтън. Хари и Меган често бяха критикувани за начина, по който се държат на обществени места, като повечето негативни коментари бяха насочени към вече бившата херцогиня на Съсекс. Именно заради напрежението, породено от медиите, съпрузите решиха да напуснат двореца завинаги и да продължат да живеят в Америка.

Хари и Меган се преместиха първо в Канада още в началото на 2020 година и заявиха, че ще продължат да служат на кралицата и на обществото, но просто не могат да се справят с великобританските медии и тяхното постоянно следене и критикуване. Малко по-късно обаче стана ясно, че съпрузите напускат кралските задължения и привилегии, което накара Елизабет II да отнеме всички титли от името на внука си и да го остави без задължителната охрана. Драмата се задълбочи след скандалното интервю пред Опра Уинфри тази година, в което Хари и Меган твърдят, че в кралското семейство е имало притеснения относно колко тъмна ще бъде кожата на сина им Арчи.

Въпреки напоената със скандали и странни моменти година, принцът и неговата съпруга се опитват да забравят за всичко лошо и да допринесат с нещо за потушаването на пандемията. По случай третата си годишнина от сватбата двамата решиха да не си разменят скъпи подаръци, а да отделят средства за създаването на помощен център в Мумбай, Индия. Страната в момента се намира в ужасно положение, след като коронавирусът взима хиляди жертви само за ден.

На сайта на фондацията Archewell Хари и Меган обявиха, че ще си партнират с организацията World Center Kitchen, за да се опитат да помогнат на всеки, засегнат от пандемията в Индия. „В момента случаите на коронавирус се увеличават в цяла Индия. Към вторник заразените са 25 млн., като 260 хиляди са новите случаи, а 4329 са починалите само за денонощие“, се казва в официалното съобщение. Допълва се, че стотици хиляди животи са загубени, милиони са били заразени и има голямо притеснение, че ситуацията е дори по-сериозна от съобщаваното.

Именно затова Хари и Меган ще работят с World Center Kitchen, за да създадат трети помощен център в Мумбай, където също оперира и организацията Myna Mahila. Тя се занимава с женското здраве и възможности за работа, а Маркъл е неин поддръжник от много време. „Целта на тези центрове е да осигури защита и възстановяване за общностите, в които са построени. По време на бъдещи кризисни ситуации, те могат бързо да бъдат превърнати в спешни кухни или ваксинационни центрове, а в по-мирни времена да служат като доставчици на храна, училища, клиники или място за събиране на семейства и съседи“, се казва още в съобщението.

През декември Хари и Меган обявиха, че Archewell се е съюзила с Wolrd Center Kitchen за създаването на помощни центрове по целия свят в опит да се пребори климатичната криза. Първият такъв проект беше направен в Доминикана, а вторият е в процес на изграждане и се намира в Пуерто Рико. „Здравето на нашите общности зависи от възможността ни да изведем собствената ни хуманност на преден план. Когато мислим за Wolrd Center Kitchen, виждаме, че по целия свят има толкова много невероятни хора, които са готови да помогнат на тези в нужда с каквото могат“, казват Меган и Хари.

Отделно от благотворителната им дейност, Хари и Меган трескаво се подготвят за посрещането на второто си дете. То ще бъде момиченце и се очаква в края на лятото.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари