IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Весела Бабинова: Майката е жена чудо, винаги успява

4 юни 2021 12 30

Актрисата съвместява работата в театъра с отглеждането на дъщеря си

Весела Бабинова: Майката е жена чудо, винаги успява

Снимка: Гергана Змийчарова

Весела Бабинова е едно от познатите имена на българската театрална сцена. През годините сме я гледали в Малък градски театър „Зад канала“, Народния театър „Иван Вазов“, Театър 199 „Валентин Стойчев“, Театрална работилница „Сфумато“ и на други места. Най-известна е с ролите си във филмите „Вездесъщият“ и „Денят на бащата“, както и с участието в постановките „Хамлет“, „Нощна пеперуда“, „Лив Щайн“. Носителка е на наградите „Аскер“ и „Икар“. От близо половин година актрисата се е отдала на своята дъщеричка Йоана. Срещнахме се с нея, за да ни разкаже как съвместява работата с отглеждането на детето и намира ли време за себе си.

Весела, ти бе вече бременна, когато обявиха извънредното положение у нас заради коронавируса. Как успя да се справиш с напрежението около пандемията и повлия ли ти по някакъв начин социалната изолация?

Мисля, че се справихме много добре, защото аз определено имах нужда от почивка. Трябваше да имам две премиери – една в театър „Азарян“ и една в „Театър 199“. Не знам как щях да успея с всичко, затова се радвам, че се случиха така нещата. С Владо отидохме на село, където прекарахме много хубаво това подарено време.

Отскоро с Владимир Зомбори имате важна роля, тази на родители. Как ви промени дъщеря ви Йоана?

Може би ни направи по-търпеливи, още по-весели, но най-вече сплотени и подкрепящи се.

Успя да се върнеш на театралната сцена сравнително бързо, след като стана майка. Как успяваш да съвместяваш работата с отглеждането на бебето? Имаш ли си помощници, когато си на представление?

Успявам с желание и с това, че съм много организирана. С Владо сме добър тандем и когато той има представление, аз съм с Йоана вкъщи и обратното. Когато се случи двамата да сме заети, на помощ идват моите родители, без които иначе сме загубени.

Как половинката ти гледа на родителството? Включва ли се при сменянето на памперси и ставането през нощта?

Владо се включва в абсолютно всяка част от отглеждането на Йоана. В сменянето на памперси, в хранене, разходки, игри, на него му идва отвътре да бъде баща.

Изкара своята бременност заедно с твоята колежка и близка приятелка Луиза Григорова. Родихте на една дата, като тя дори се пошегува, че сте заченали в един ден. Сега как прекарвате свободното си време с децата?

По цял ден сме навън. Не сме от тези, които обичат да си стоят вкъщи постоянно. Разходки, обиколки, много е приятно. Ние сме цяла група приятелки с дечица, родени в една година и това е наистина голямо предимство за нас.

Съветвате ли се една с друга за майчинството?

Познаваме се отлично и когато се съветваме една друга, се чувстваме спокойни и можем да си имаме доверие за всичко, което обсъждаме.

С какво захрани детето си след кърменето?

Захраних я първоначално със зеленчукови пюрета. Общо взето, тя много обича да си похапва това, което ѝ приготвям, но забавното е, че готови пюрета не признава, мръщи се и не ги иска. Опитах веднъж, но не стана.

Половинката ти произхожда от известна сладкарска фамилия. На какъв етап би разрешила на детето да похапва шоколад?

За шоколада не съм крайно настроена, но не мисля да ѝ давам твърде рано. Не смятам и да я ограничавам до безкрай, защото това само ще засили интереса ѝ към него.

И двамата с Владимир участвате в различни театрални представления. Би ли подкрепила Йоана, ако иска да тръгне по вашия път?

Бих я насърчила да прави това, което ѝ доставя удоволствие. Моите родители не са ме натискали за нищо и ми се иска и тя да се чувства свободна да избира. Нямам амбиции да следва нашия път.

Весела Бабинова,

Снимка: Павел Червенков

Какъв съвет би дала на бъдещите майки?

Да не слушат какво им казват роднини и разбирачи. Те най-добре си знаят как да си гледат детето. Да са смели и да знаят, че с всичко ще се справят. Тегаво е понякога, но майката си е жена чудо и винаги успява.

Весела Бабинова ще бъде специален гост на първото издание на живо на „Форум бременност и детско здраве“ за 2021 г., организиран от Puls.bg. Той ще се състои на 5 юни от 14 часа в София и на него актрисата ще сподели своя опит като родител. Може да го проследите на живо на puls.bg/live, както и на стрийминг платформата за събития Investor Media PRO, където има повече информация за програмата и лекторите на събитието.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари