fallback

Весела Бабинова: Майката е жена чудо, винаги успява

04 June 2021 12:30

Актрисата съвместява работата в театъра с отглеждането на дъщеря си

Снимка: Гергана Змийчарова

Весела Бабинова е едно от познатите имена на българската театрална сцена. През годините сме я гледали в Малък градски театър „Зад канала“, Народния театър „Иван Вазов“, Театър 199 „Валентин Стойчев“, Театрална работилница „Сфумато“ и на други места. Най-известна е с ролите си във филмите „Вездесъщият“ и „Денят на бащата“, както и с участието в постановките „Хамлет“, „Нощна пеперуда“, „Лив Щайн“. Носителка е на наградите „Аскер“ и „Икар“. От близо половин година актрисата се е отдала на своята дъщеричка Йоана. Срещнахме се с нея, за да ни разкаже как съвместява работата с отглеждането на детето и намира ли време за себе си.

Весела, ти бе вече бременна, когато обявиха извънредното положение у нас заради коронавируса. Как успя да се справиш с напрежението около пандемията и повлия ли ти по някакъв начин социалната изолация?

Мисля, че се справихме много добре, защото аз определено имах нужда от почивка. Трябваше да имам две премиери – една в театър „Азарян“ и една в „Театър 199“. Не знам как щях да успея с всичко, затова се радвам, че се случиха така нещата. С Владо отидохме на село, където прекарахме много хубаво това подарено време.

Отскоро с Владимир Зомбори имате важна роля, тази на родители. Как ви промени дъщеря ви Йоана?

Може би ни направи по-търпеливи, още по-весели, но най-вече сплотени и подкрепящи се.

Успя да се върнеш на театралната сцена сравнително бързо, след като стана майка. Как успяваш да съвместяваш работата с отглеждането на бебето? Имаш ли си помощници, когато си на представление?

Успявам с желание и с това, че съм много организирана. С Владо сме добър тандем и когато той има представление, аз съм с Йоана вкъщи и обратното. Когато се случи двамата да сме заети, на помощ идват моите родители, без които иначе сме загубени.

Публикация, споделена от Vesela Babinova (@vsevesela)

Как половинката ти гледа на родителството? Включва ли се при сменянето на памперси и ставането през нощта?

Владо се включва в абсолютно всяка част от отглеждането на Йоана. В сменянето на памперси, в хранене, разходки, игри, на него му идва отвътре да бъде баща.

Изкара своята бременност заедно с твоята колежка и близка приятелка Луиза Григорова. Родихте на една дата, като тя дори се пошегува, че сте заченали в един ден. Сега как прекарвате свободното си време с децата?

По цял ден сме навън. Не сме от тези, които обичат да си стоят вкъщи постоянно. Разходки, обиколки, много е приятно. Ние сме цяла група приятелки с дечица, родени в една година и това е наистина голямо предимство за нас.

Публикация, споделена от Vesela Babinova (@vsevesela)

Съветвате ли се една с друга за майчинството?

Познаваме се отлично и когато се съветваме една друга, се чувстваме спокойни и можем да си имаме доверие за всичко, което обсъждаме.

С какво захрани детето си след кърменето?

Захраних я първоначално със зеленчукови пюрета. Общо взето, тя много обича да си похапва това, което ѝ приготвям, но забавното е, че готови пюрета не признава, мръщи се и не ги иска. Опитах веднъж, но не стана.

Публикация, споделена от Vesela Babinova (@vsevesela)

Половинката ти произхожда от известна сладкарска фамилия. На какъв етап би разрешила на детето да похапва шоколад?

За шоколада не съм крайно настроена, но не мисля да ѝ давам твърде рано. Не смятам и да я ограничавам до безкрай, защото това само ще засили интереса ѝ към него.

И двамата с Владимир участвате в различни театрални представления. Би ли подкрепила Йоана, ако иска да тръгне по вашия път?

Бих я насърчила да прави това, което ѝ доставя удоволствие. Моите родители не са ме натискали за нищо и ми се иска и тя да се чувства свободна да избира. Нямам амбиции да следва нашия път.

Снимка: Павел Червенков

Какъв съвет би дала на бъдещите майки?

Да не слушат какво им казват роднини и разбирачи. Те най-добре си знаят как да си гледат детето. Да са смели и да знаят, че с всичко ще се справят. Тегаво е понякога, но майката си е жена чудо и винаги успява.

Весела Бабинова ще бъде специален гост на първото издание на живо на „Форум бременност и детско здраве“ за 2021 г., организиран от Puls.bg. Той ще се състои на 5 юни от 14 часа в София и на него актрисата ще сподели своя опит като родител. Може да го проследите на живо на puls.bg/live, както и на стрийминг платформата за събития Investor Media PRO, където има повече информация за програмата и лекторите на събитието.

Автор на статията:
Ваня Гъркова
Сподели
дъщеря Весела Бабинова „Форум бременност и детско здраве“ Владимир Зомбори Йоана
1 коментара
fallback