IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Съкрушените" Хари и Меган говорят за Афганистан, Хаити и пандемията

20 август 2021 14 40

"Светът е изключително чуплив в момента", казват двамата

Снимка: Getty Images

Принц Хари и Меган Маркъл проговориха за състоянието на света. 

В съобщение, споделено на сайта на неправителствената им организация Archewell, херцозите на Съсекс зачекнаха темата за превземането на Афганистан от талибаните, силното земетресение в Хаити и продължаващата пандемия от коронавирус. 

Преди няколко дни островът Хаити беше разтърсен от земетресение с магнитут от 7.2 по скалата на Рихтер, което остави след себе си десетки разрушения, уби повече от 1200 души и рани над 5700. Страната все още се възстановяваше от предната подобна катастрофа, случила се през 2010 година, когато имаше трус от 7 по скалата на Рихтер. 

В Близкия Изток пък столицата на Афганистан - Кабул - падна окончателно в ръцете на талибаните и с това беше превзета цялата страна. Президентът Ашраф Гани напусна родината си, казвайки че по този начин иска да предотврати кръвопролития. Кадри от летището в Кабул трогнаха целия свят, показвайки как хиляди афганистанци се опитват да напуснат страната със самолети, изпратени от различни държави за прибирането на мисиите им в страната. Наскоро беше пусната снимка, на която се вижда как стотици местни жители са се качили на американски боен самолет, който все пак излиза от Кабул, въпреки че товарът му е четири пъти над допустимото. 

Всичко това, плюс продължаващата пандемия от коронавирус и настъпването на делта варианта, накараха принц Хари и Меган Маркъл да споделят своите мисли за сегашното състояние на света. "Светът е изключително чуплив в момента. Всички ние чувстваме огромната болка от случващото се в Афганистан в момента и сме оставени без думи. Гледаме нарастващата хуманитарна криза в Хаити и опасността тя да се влоши след опустошителното земетресение и сме оставен с разбито сърце. Ставаме свидетели на продължаващата глобална здравна криза, изострена от новия щам на вируса и постоянната дезинформация и сме уплашени", пишат херцозите на Съсекс. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by CNN (@cnn)

Хари и Меган се обърнаха към хората и ги помолиха да вземат нещата в свои ръце и да помогнат с каквото могат. Те ги насърчиха да подкрепят няколко организации, извърващи доброволческа работа и призоваха онези, които притежават власт, да ускорят бързо хуманитарните диалози, които се очаква да се проведат тази есен на многостранни събирания като Общото събрание на ООН и срещата на върха на лидерите на Г-20. 

"Като част от международната общност, решенията, които взимаме сега - за облекчаване на страданията на тези, които познаваме, и тези, които може би никога няма да срещнем - ще докажат нашата човечност". 

Екипът на фондация Archewell посочи и своята дейност в тази кризисна ситуация. Той обеща да предложи своята подкрепа на военната общност и на войниците, които са служили в Афганистан, както и на местните хора, станали жертва на терор и насилие. Допълнително бе посочено, че се подкрепят спешните екипи в Хаити чрез организацията World Central Kitchen, която доставя храна на хората в нужда. Що се отнася до коронавируса, от Archewell се заемат да победят фалшивите новини относно ваксините и да насърчат хората да се ваксинират. 

В края на съобщението Хари и Меган посочват различни организации, които подкрепят, включително World Central Kitchen, Women for Afghan Women, Afganaid, Mercy Corps и Invictus. "Знаем, че много от вас може да се чувстват безпомощни в момента, гледайки състоянието на света. Това може да ни накара да се чувстваме объркани и уплашени, но трябва да имаме вярва в силата на обединението, общите усилия и да се отдадени на общото ни благо", пишат в сайта. 

Принц Хари сподели и лично съобщение в официалния туитър профил на фондацията Invictus Games, на която той е основател и патрон. "Игрите Invictus използват силата на спорта, за да вдъхновят възстановяване, да подкрепят рехабилитацита и да генерират по-широко разбиране и уважение към ранени, болни и пострадали военнослужещи мъже и жени", се казва в съобщението. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари