IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без повече мартини: Лекари посъветваха кралицата да откаже алкохола

20 октомври 2021 15 00

95-годишният монарх ще трябва да забрави за любимия си коктейл

Снимка: Getty Images

Кралица Елизабет II е позната на приятелите и роднините си като страстен любител на хубавите коктейли, но Нейно Величество ще трябва да се откаже от удоволствието си след препоръката на лекари.

Наскоро Елизабет беше забелязана да използва бастун за първи път от 17 години, докато присъстваше на церемония в Уестминстърското абатство. Към нея се присъедини дъщеря ѝ принцеса Ан и двете отбелязаха стогодишнината от създаването на Кралския британски легион. За повода Ан облече лилаво палто и шапка в същия цвят, а кралицата заложи на синьо палто със златни копчета и синя шапка. Под връхната дреха тя носеше рокля в тъмносин цвят, а целият тоалет беше допълнен от брошка на кралица Мери, която съдържа сапфирен скъпоценен камък и е сватбен подарък от императрица Мария Феодоровна, даден през 1893 година. Кралица Елизабет II наследява бижуто от баба си през 1953 година.

кралица Елизабет

Снимка: Getty Images

Това, което леко притесни феновете на кралското семейство, беше бастунът, който Нейно Величество носеше със себе си. Той беше в черен цвят с коркова дръжка и се използва за първи път в публичното пространство от 2003 година. Тогава кралицата се възстановяваше от операция на коляното. Това беше притеснително развитие на ситуацията, тъй като само преди седмица Елизабет II се разхождаше съвсем свободно из Бъкингамския дворец.

Сега притесненията на феновете се засилиха, след като стана ясно, че 95-годишният монарх ще трябва да се откаже и от алкохола. Въпреки че видимо е в добро здраве, Елизабет е посъветвана от лекари да забрави за любимото си мартини, което често присъства на официалните вечери в двореца. Медиците позволяват на кралицата да изпие няколко чашки, но само на официални събития, за да са сигурни, че тя ще бъде в цветущо здраве за платинения си юбилей през юни 2022 година.

кралица Елизабет

Снимка: Getty Images

„Кралицата бе посъветвана да се откаже от вечерната си напитка, която обикновено е мартини. Това не е чак такава загуба за нея, защото тя не е голям фен на алкохола, но изглежда ужасно нечестно на нейната възраст да трябва да се откаже от едно от основните си удоволствия“, казва семеен приятел пред Vanity Fair.

Кралицата трябваше да премине през ужасно труден период след смъртта на съпруга ѝ принц Филип през април тази година. Постепенно обаче тя успя да се съвземе и в последно време дори се усмихва и присъства на все повече официални събития и ангажименти.

Въпреки че рядко пие на публично място, Елизабет II си има любимо питие и това е сухото мартини. Оказва се, че тази любов е предадена и към сина ѝ принц Чарлз. На вечеря монархът често пие чаша сладко вино, а преди лягане си позволява и чаша шампанско. Сега обаче кралицата ще трябва да се задоволи само с вода и негазирани напитки. „Алкохолът се изключва. Докторите ѝ искат да се уверят, че е здрава и в добро състояние възможно най-дълго“, казва източник от двореца.

кралица Елизабет

Снимка: Getty Images

Докато преди беше съобщено, че кралицата пие по четири алкохолни напитки на ден, това твърдение беше отречено от готвача Дарън Макгрейди. Той готви за кралското семейство от 1982 до 1993 година и споделя, че Елизабет II обича да похапва по четири малки ястия на ден, но рядко пие на обяд и обикновено си позволява малка чаша сладко германско вино на вечеря.

Освен към сухото мартини, монархът има афинитет и към джина, който е бил любим и на майка ѝ. Миналата година Бъкингамският дворец пусна своя марка джин, а Елизабет позволява да се произвежда и газирана вода от винарната ѝ в Уиндзор.

Следващата година е изключително емоционална за кралицата, която ще отбележи 70 години на трона. По този случай се прави платинен юбилей през юни, който ще включва четиридневен празничен уикенд. В него ще бъдат събрани няколко събития, включително Trooping the Color, което е церемония, изпълнявана от полковете на британската армия, благодарствена вечеря, както и конкурс с 5000 участници, състоящ се в търговски център в Лондон. Платиненият юбилей ще включва и концерт в Бъкингамския дворец.

кралица Елизабет

Снимка: Getty Images

През 2022 година кралицата трябва да навърши 96 години и планира да обикаля из Великобритания, за да отбележи 70 години на трона.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари