IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Твърде млада съм за тази награда“

20 октомври 2021 17 50

Кралицата отказа да приеме статуетката „Възрастен на годината“

Снимка: Getty Images

Годините са просто едно число за кралица Елизабет II.

95-годишният монарх на Великобритания учтиво отказа наградата „Възрастен на годината“, която се присъжда всяка година от списание Oldie. Елизабет II изпрати официално съобщение до редакцията, в което посочва своите причини да не приеме статуетката. „Нейно Величество смята, че човек е точно толкова стар, колкото се чувства. Тъй като кралицата не смята, че влиза в задължителните критерии да получи тази награда, тя се надява да намерите по-добър победител“, пише в писмото.

През 2012 година принц Филип, съпругът на кралицата, беше удостоен с наградата „Съпруг на годината“. Тогава той се пошегува, че няма нищо по-хубаво от това да ти напомнят, че годините си минават и ти продължаваш да остаряваш. „Но е хубаво някой да те помни въобще“, допълни той. За съжаление, принц Филип почина през април тази година на 99 години.

The Oldie е месечно британско списание, което е насочено към възрастната аудитория и се описва като „по-лека версия на пресата, която в момента е обсебена от младите и известните личности“. Всяка година изданието организира наградна церемония, в която раздава статуетки в различни категории. В предишни години за „Старец на годината“ са били провъзгласявани Дейвид Хокни, Айлин Аткинс, Стенли Бакстър, Питър Блейк, Гленда Джаксън и Мойра Стюарт.

Въпреки отказа на кралицата, церемонията премина без други проблеми. Камила Паркър-Боулс беше сред гостите, като дори връчи статуетки в категориите „Най-добър плетач на годината“ и „Най-хубав възрастен на годината“. Камила изнесе реч, започвайки с история за стаята „Ейбрахам Линкълн“ в хотел Savoy, където се проведе събитието. Именно там американската общност се е събирала по време на Първата световна война и където Уинстън Чърчил е вечерял с подчинените си по време на Втората световна война.

„Това е стая с богата история, така че е подходяща обстановка за тазгодишните награди, които признават постиженията на редица забележителни възрастни хора, които имат специален принос за света и които все още не са загубили своя дух“, каза херцогинята. Тя цитира Ейбрахам Линкълн, който казва „Какъвто и да си, бъди добър“ и заяви, че всички присъстващи са много добри и сърдечно ги поздрави.

Съпругата на принц Чарлз цитира и поема от Джон Спароу относно минусите на остаряването, но добави, че всъщност то си има и своите позитиви. „Да гледаш как децата ти растат, да се наслаждаваш на внуците си – да знаеш, че ще се приберат вкъщи, след като се видите; да намираш време за повече книги; да четеш The Oldie и да присъстваш на красиви обеди като този“, заяви със свои думи Камила.

Кралица Елизабет II, която все още не се чувства стара, ще има доста празнична 2022 година. Тя ще отбележи 70 години на трона през юни, като за тогава са планувани големи събития и четиридневен уикенд.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари

Петър Георгиев. ( преди 2 години )
Адам попита боже а тя а той. Отговори а не знам тя си беше тука..
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар