IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разплаканата Анджелина развълнува целия свят

11 февруари 2022 17 50

Актрисата помоли сенаторите на САЩ да се отнасят по-сериозно към домашното насилие

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Домашното насилие е един от най-големите проблеми на днешния свят. То се случва зад затворени врати, без много шум и рядко се разбира за него, преди да е твърде късно. Жертвите му са както жени, така и мъже, и деца. Спасените животи – много по-малко от изгубените. Законите – недостатъчно ефективни, за да се спре тормозът и порочният кръг, в който попадат обектите на домашно насилие.

С цел да промени тази ужасна картина Анджелина Джоли се появи в американския сенат, където произнесе трогателна реч, бързо обиколила целия свят. Актрисата, която отдавна се бори за справедливост, равенство и по-добър живот на жените и децата, реши, че е време да се обърне към най-висшата институция в Съединените щати, за да я помоли да промени законодателството и да спаси жертвите на домашно насилие.

Заобиколена от сенатори, Джоли прочете текст, който трябва да предостави медицинска и здравна помощ на жертвите на домашно насилие, както и да помогне на децата, изложени на това престъпление.

„Причината, поради която много хора изпитват трудност да напуснат тази насилствена среда, е защото са научени да се чувстват безполезни. Когато има мълчание от Конгреса, който цяло десетилетие е твърде зает да поднови закона срещу насилието над жени, чувството за безполезност се увеличава. Жертвите започват да си мислят, че техният насилник е прав, когато им казва, че няма смисъл от тях“, започна Джоли речта си.

Актрисата, която беше придружена на сцената и от 17-годишната си дъщеря Захара, обясни, че чувството за безполезност на жените е една от основните причини да се поднови законът и че това ще е едно от най-важните неща, за които сенаторите ще гласуват тази година. Джоли посочи, че „грозната истина е, че домашното насилие в страната ни се приема за нещо нормално“, заради което много от жертвите не са получили подкрепата и помощта, от която се нуждаят.

„Както оцелелите след насилие знаят много добре, жертвите на нашите закрити системи нямат право да са ядосани. Те трябва да са спокойни и да помолят вежливо за помощ. Но опитайте се вие да бъдете спокойни, когато имате чувството, че някой ви държи главата под вода и се давите. Опитайте се да бъдете спокойни, когато виждате как човек, когото обичате, бива наранен“, продължи актрисата.

Когато стигна до частта, в която говори за децата, жертви на домашно насилие, Джоли не успя да сдържи сълзите си.

„Най-много искам да говоря за децата, които са ужасени и страдат в този момент. И многото хора, за които този закон идва твърде късно. За жените, които са страдали, защото са получили много малка или никаква помощ, които все още носят белезите на своя тормоз и изпитват травма заради насилието. За младежите, които са оцелели след насилие и са станали по-силни. Не защото системата защитава децата, а въпреки нея. И за жените, и за децата, които са починали, тези, които не бяха спасени“.

Носителката на „Оскар“ сподели и няколко снимки в социалните мрежи, на които заедно с дъщеря си Захара правят последен прочит на речта. „На път към Сената заради закона за насилието над жени. Благодарна и горда съм да се присъединя към тези отдадени законодатели и адвокати. Радвам се, че мога да споделя това преживяване със Захара“, написа Джоли в Instagram. Тя допълни, че дъщеря ѝ е успяла да я успокои преди важното изказване.

Законът за насилието над жени беше премахнат в края на 2018 година, като сегашният президент на САЩ Джо Байдън, по времето на своето сенаторство, се опитваше по всякакъв начин да го възобнови. Миналата година Камарата на представителите реши да го одобри отново, но законът се забави заради спорове за достъпа до оръжия и други проблеми в страната.

Часове след речта на Джоли двупартийната комисия от сенатори обяви, че е постигнато споразумение за подновяване на закона. Очаква се то да се гласува и в Сената. За да приеме законопроекта и да го изпрати до бюрото на Джо Байдън, който да го подпише като официален закон, контролираният от демократите Сенат се нуждае от поне 10 гласа на републиканци.

„Борбата с домашното насилие, сексуалното насилие, насилието при срещи и преследването не трябва да бъде демократичен или републикански въпрос. Това е въпрос на справедливост и състрадание“, заяви Джо Байдън в официално съобщение. Той благодари на двупартийната комисия, че задвижва законопроекта и допълни, че няма търпение да го види на бюрото си.

Самата Анджелина Джоли твърди, че е била жертва на домашно насилие от страна на Брад Пит по време на брака им. През март 2021 година актрисата подаде документи в съда, с които описва предполагаемия инцидент. Източник, близък до Пит, отрича обвиненията и казва, че това са опити, с които се цели разрушаването на репутацията на актьора по време на делото за попечителство над шестте му деца.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари