IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анджелина Джоли замина за Йемен в помощ на бежанците

7 март 2022 14 50

„Всеки един заслужава една и съща доза съчувствие“, написа тя в Instagram

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Анджелина Джоли кацна в Йемен, за да помага на бежанците на фона на войната в Украйна.

46-годишната актриса сподели новината в социалните мрежи, показвайки че е пристигнала в столицата Аден. Там тя ще работи заедно с Върховния комисариат на ООН за бежанците, за да предостави помощ на бягащите от размирните райони. „Кацнах в Аден, за да се срещна с разделени семейства и бежанци и да покажа своята подкрепа за хората от Йемен. Ще направя всичко възможно, за да комуникирам с вас през следващите дни“, написа Джоли в Instagram.

Тя допълни, че докато светът е насочил очите си към Украйна и войната там, народът на Йемен също има подкрепа и мир. „Ситуацията тук е една от най-лошите хуманитарни кризи в света, като на всеки час е ранен или убит по един цивилен. Икономиката е унищожена от войната, а повече от 20 милиона души в Йемен имат нужда от хуманитарна помощ“, разказва още Джоли.

Анджелина, която от дълго време се застъпва за народа на Йемен, сравни продължаващата хуманитарна криза в страната с настоящите унищожителни събития в Украйна, молейки за съчувствие към всеки, засегнат от двата конфликта.

„Тази седмица милиони хора бяха принудени да напуснат ужасяващата война в Украйна. Ако сме научили нещо от тази шокираща ситуация, това е, че не можем да избираме кой заслужава подкрепа и чии права да защитаваме. Всеки заслужава съчувствие“, написа тя. Допълни, че животите на всички цивилни по целия свят са еднакво ценни. И хората на Йемен също заслужават подкрепа, защита и мир след дълги години на война.

От 2014 година в Йемен се води гражданска война, като воденото от Абдрабу Мансур Хади йеменско правителство и движението хуси на Висшия политически съвет твърдят, че управляват страната. Милиони цивилни продължават да се сблъскват с глада, а повече от 100 000 са загинали на фона на конфликтите, които включват подкрепяни от Саудитска Арабия бомбардировки.

Европа стана свидетел на първия си военен конфликт преди две седмици, след като Русия нападна Украйна. Новините от бойното поле се променят с всеки изминал ден, но се твърди, че стотици цивилни, сред които и деца, са загинали. Повече от милион украинци са напуснали страната си, според данни на ООН.

Инвазията, наредена от руския президент Владимир Путин, предизвика острата реакция на останалия свят. Много държави наложиха икономически санкции на Русия, а чуждестранни бизнеси, опериращи в страната, прекъснаха своята дейност. Путин продължава да твърди, че Украйна има исторически връзки с Русия и той действа в името на мира. Украинският президент Володомир Зеленски е категоричен, че няма да се предаде.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари