IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Матю Макконъхи с пламенна реч в Белия дом

10 юни 2022 11 00

Той призова сенаторите да забравят за пристрастията си и да променят закона

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Матю Макконъхи може и да се отказа от мечтата си да стане губернатор на родния Тексас, но все пак влезе в най-важната сграда в САЩ. Преди няколко дни носителят на „Оскар“ се появи в залата за конференции в Белия дом, за да изнесе пламенна реч за промяна на закона за притежанието на огнестрелни оръжия. Причината беше ужасяващата стрелба в Ювалди, Тексас, където загинаха 19 ученици и двама учители в начално училище.

Около 14:30 местно време, 21:30 часа българско време, прессекретарката Карин Джийн-Пиер покани Макконъхи на сцената в залата за конференции, където той се обърна специално към Конгреса. Представи се като баща и притежател на пистолет, като призова за промени в закона за огнестрелните оръжия.

Матю Макконъхи

Снимка: Getty Images

„Това не трябва да е партиен въпрос. Няма демократична или републиканска стойност в действията на тези стрелци, но хората на власт не успяха да ги предотвратят“, започна Макконъхи своята 21-минутна реч.

Актьорът, който е роден в Ювалди, прекара няколко дни в родния си град заедно със съпругата си Камила Алвес. Двамата посетиха семействата на жертвите и изслушаха многобройни истории за погубените невинни животи. Те разбраха, че целта на всяко едно засегнато семейство е една и съща – масовата стрелба в началното училище да задейства промени в закона.

„Как загубата на тези животи да има значение? Докато почитаме жертвите, трябва да признаем, че този път изглежда, че нещо е различно. Усеща се, че има път напред към приемането на промени в закона за безопасност на оръжията“, казва още Матю. Той допълни, че всеки един, с когото е разговарял в Тексас, е искал само едно – сигурни и безопасни училища, както и закони, които няма да позволят на всеки да получава оръжие.

Матю Макконъхи

Снимка: Getty Images

Макконъхи, определяйки, че е налице осезаем напредък, призова Конгреса да предприеме „разумни“ и „практични“ стъпки за защита на американците, като наложи проверка на миналото на всеки, който иска да притежава оръжие. Той също така поиска повишаване на минималната възраст за закупуване на полуавтоматична пушка до 21 години, период на изчакване за тези пушки и инвестиране в грижи за психичното здраве.

Според актьора, тези промени в закона няма да бъдат крачка назад, а по-скоро стъпка напред към по-спокойно бъдеще и по-малко изгубени животи. Макконъхи посочва, че това е въпрос, по който цялата страна, независимо от политическите си убеждения, е съгласна.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари