IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ванеса Брайънт получава 16 милиона заради снимки от катастрофата на Коби

25 август 2022 18 00

Делото започна на 10 август

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Ванеса Брайънт и нейният съищец Крис Честър получиха обща сума от 31 милиона долара, присъдена им от журито в Лос Анджелис.

Финалната присъда беше обявена на 24 август, след като съдебните заседатели се съгласиха, че правенето на снимки от страна на полицаи и пожарникари, дошли на мястото на катастрофата на Коби Брайънт в началото на 2020 година, са нарушили личното пространство на жертвите и са причинили емоционален стрес на техните семейства.

Журито реши, че Ванеса Брайънт трябва да получи 10 милиона от полицията и още 6 от пожарната. Крис Честър получава общо 15 милиона от двете институции. Решението беше взето точно на деня, в който се почита Коби Брайънт и само ден след неговия 44-и рожден ден.

Въпреки че след излизането си от съда Ванеса не говори пред журналисти, тя сподели снимка на Коби и Джиана в социалните мрежи. „Всичко заради вас! Обичам ви! Справедливост за Коби и Джиджи!“, написа Брайънт под кадъра. Адвокатите на Ванеса и Крис също не говориха извън съда.

Мира Хашмал – водещ външен адвокат на окръга – благодари на журито за упоритата работа. „Въпреки че не сме съгласни с констатациите на журито относно отговорността на властите, ние вярваме, че паричната награда показва, че съдебните заседатели не вярват, че доказателствата подкрепят исканията на ищците за 75 милиона долара обезщетение“, каза Хашмол в официално изявление.

Тя допълни, че все още се обсъждат следващите стъпки, като не разкри дали се обмисля обжалване на присъдата. „Междувременно се надяваме семействата Брайънт и Честър да продължат да се лекуват от трагичната си загуба“, заключи Мира.

След започването си на 10 август, процесът разкри ужасяващи подробности за последиците от катастрофата с хеликоптер през януари 2020 година, при която загинаха легендата на NBA, 13-годишната му дъщеря Джиана и още седем души.

Ванеса и Крис, който трагично загуби съпругата си Сара и 13-годишната им дъщеря Пейтън, съдиха окръг Лос Анджелис за емоционален стрес и душевни страдания, след като научиха, че членове на властите са споделили снимки на останките на жертвите. По време на катастрофата, Коби и Джиана са пътували за младежки баскетболен мач.

Крис и Ванеса твърдят, че снимки на телата на жертвите са били публично споделени на най-малко 28 устройства, собственост на шерифския отдел на Лос Анджелис от повече от дузина лица, озовали се първи на местопроизшествието.

Бившият барман Виктор Гутиерес беше един от първите свидетели, които дадоха показания в продължилия седмица процес. Той каза, че малко след катастрофата на 26 януари 2020 година е срещнал Джоуи Круз по време на смяната си в бара. Круз е работил за полицията и го е попитал дали иска да види снимки на телата на жертвите.

Думите на Гутиерес бяха потвърдени от Ралф Мендес, който е бил в бара по същото време и е чул разговора. Именно той подава жалба до отдела на шерифа за злоупотреба с власт.

По време на разпита си, 40-годишната Ванеса си спомни как е посетила шерифската станция сутринта на инцидента и е помолила шериф Алекс Вилануева да забрани достъпа на папараци до мястото на катастрофата. „Вярвах им, че ще защитят семейството ми“, каза Брайънт от трибуната, добавяйки, че е ядосана на шерифа и пожарната, защото не са ѝ казали за споделените снимки.

Тялото на Коби беше намерено в деня на катастрофата, докато това на Джиана беше открито ден по-късно в близка пропаст. Ванеса обвини екип на спешна помощ, който е снимал и споделил изображения, показващи тялото на дъщеря ѝ. Според думите ѝ, те се възползвали от факта, че бащата на момичето не е бил там, за да го защити. „Той беше в моргата“.

По време на свидетелските си показания, Крис разказа, че е научил за катастрофата по пътя към шерифския участък. Той се е насочил към полицията, за да съобщи, че не може да се свърже със съпругата и дъщеря си.

„Много неща минаха през главата ми, но си мислех, че ще ме пратят в някоя болница“, обясни той, вярвайки че Пейтън и Сара ще бъдат ранени, а не починали. Мислите му станали много по-мрачни, когато влязъл в станцията и тя била ужасно тиха.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари