IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орландо Блум за тежкия момент, в който едва не губи живота си

13 октомври 2022 15 00

Актьорът говори открито за психичното си състояние

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Орландо Блум не се притеснява да сподели повече за мрачните дни от живота си, ако това ще помогне на някого с психични проблеми да потърси помощ.

Актьорът, който и в миналото е разказвал за опустошителното си преживяване, претърпява инцидент през 1998 година, когато се изкачвал по терасата на покрив с приятели. Тогава дренажната тръба, по която Блум се катерил, се срутила. Орландо, който тогава е само на 19 години, пада няколко етажа и счупва прешлените си.

В чест на Световния ден на психичното здраве, актьорът споделя за състоянието на ума си в онези мрачни дни на възстановяване.

„Имах огромен късмет да оцелея след това падане, защото гръбначният ми мозък беше непокътнат. Когато бях в болницата, през първите четири дни ми казаха, че може никога повече да не проходя. Това наистина беше началото на едно дълго и болезнено пътешествие за мен в осъзнаването на част от поведението ми, което ме доведе до множество злополуки“, казва той в социалните мрежи.

Въпреки първоначалните прогнози, Блум успява да напусне болницата на два крака след 12 дни. Тогава е трябвало да използва патерици, но възстановяването му все пак е било чудо за лекарите. След това обаче идва ред на лечението както на физическото, така и психическото му състояние. По думите му, първите месеци след падането са били истински мрачен период, защото не е можел да се движи свободно, както преди.

Процесът по възстановяване постепенно се измества от физически към психически аспект. „Бих казал, че нараняването ми осигури време и пространство, за да погледна живота си отстрани и да разбера за какво трябва да съм благодарен“, спомня си актьорът.

Макар да успява да излезе от ситуацията, Блум признава, че процесът не е бил никак лесен, особено що се отнася до лекуването на психиката. По думите му, човек винаги има възможност да превърне болката, независимо дали е психична или физическа, в нещо по-добро и по-полезно в живота. Относно съветите към другите, Орландо казва, че освен лични размисли, редовните сесии с професионалист могат да бъдат добър вариант.

„Много е важно да се осланяш на хората, да намериш човек, с когото да говориш. Комуникацията винаги води до трансформация и промяна“, категоричен бе той.

Орландо Блум и преди е споделял за ужасяващия си инцидент от далечното минало. През 2021 година той сподели две свои снимки, на които кара колело – една от днес и една от преди. Разликата е, че на тази от 1998 година актьорът носи специална жилетка, която да изправя гърба му.

„Това съм аз от 1998 година около 3 месеца след падането ми и счупването на гръбнака, успявайки да избегна парализата и смъртта“, написа той под публикацията. Допълни, че всеки ден се благодари за своите крайници, които му позволяват да се бори с границите и да живее живота по свой начин.

През 2005 година Блум споделя за инцидента пред списание GQ. Казва, че дотогава не е оценявал живота и не е мислил за последиците от действията си. Тогава обаче постъпва в болница и в продължение на четири дни си е мислил, че остатъка от живота си ще го прекара в инвалидна количка. „Лекарят ми каза, че не е сигурен за сериозността на травмата“, спомня си още Орландо.

След множество операции обаче актьорът не само успява да проходи, но създава успешна кариера, като само 18 месеца по-късно се качва на кон за снимките на „Властелинът на пръстените“.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари