IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изгоненият от Instagram и Twitter Кание Уест си купува социална мрежа

19 октомври 2022 08 30

Според изпълнителния директор на Parler, това ще промени свободната реч

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Кание Уест никак не е долюбван в социалните мрежи, но ще има една, в която ще бъде най-обичан – неговата собствена.

Преди дни стана ясно, че скандалният рапър, който все повече провокира гнева на приятели, познати и непознати, е напът да си купи социалната мрежа Parler. Изявлението бе направено от фирмата майка Parlement Technologies, като споразумението вече е направено, но повече детайли около него, както и сумата на закупуване, не бяха оповестени.

„Придобиването гарантира на Parler бъдеща роля в създаването на неотменима екосистема, където всички гласове са добре дошли“, се казва в изявлението.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @mindyeezy

В свое собствено съобщение, главният изпълнителен директор на Parler Джордж Фармър добави, че закупуването на социалната мрежа от Уест ще засили позициите ѝ на световния пазар. „Никой не трябва да се самоцензурира поради несигурност от думите, които могат да му навлекат проблеми. Никой индивид или бизнес не трябва да се тревожи, че ще бъде напълно деплатформиран, както беше Parler, само за изразяване на противоположни гледни точки“, казва Фармър.

„Parler ще остане място, където всеки може да мисли, слуша и говори свободно. Ще продължим борбата срещу цензурата, cancel културата и авторитаризма“, категоричен бе изпълнителният директор. Т. нар. cancel култура се превърна в огромна тенденция в интернет през последните години. В буквален превод изразът означава „култура на отказа“ и определя процес, в който обществото се отказва от даден индивид, институция или компания поради непростимо държание, неуважителни думи и какво ли още не, свързано с обида към човека.

Придобиването на Parler от Уест се случва, след като профилът му в Twitter беше затворен по-рано този месец, понеже един от туитовете му наруши правилата на мрежата. Във вече изтрито съобщение рапърът написа, че ще започне чистка срещу евреите, наред с други антисемитски коментари.

Ходът на Twitter идва, след като Instagram също ограничи достъпа на Уест до профила му и изтри съдържание от страницата му, вследствие на нарушаването на правилата на платформата от негова страна. Засега не е ясно точно какво грешно действие е направил Уест, но последните му публикации предизвикват само критика и осъждане от мнозина.

В една от публикациите рапърът показва размяна на текстови съобщения между себе си и Шон „Диди“ Комбс, където твърди, че колегата му е контролиран от евреи. „Иисус е евреин“, написа Ye в описанието под снимката. Публикацията, разбира се, вече е изтрита, но преди това беше видяна от милиони последователи на Уест, които веднага го нападнаха за думите му.

Миналата седмица продуцентите на сериала без сценарий The Shop: Uninterrupted решиха, че няма да пуснат епизода с Уест на екран поради използването на реч на омразата от страна на рапъра. Шоуто е съвместно продуцирано от Леброн Джеймс, въпреки че той не е присъствал на записа.

По думите на продуцента Маверик Картър, епизодът с Уест е бил записан, като самият той е говорил директно с рапъра. Казва, че е вярвал, че гостът му е способен на уважителна дискусия и се е надявал, че той ще е готов да отговаря за всичките си скорошни действия и коментари, които само му навличат проблеми.

„За съжаление, той използва предаването, за да употреби реч на омразата и изключително опасни стереотипи. Взехме решение да не излъчваме този епизод или който и да е коментар от Кание“, категоричен бе Картър. Допълва, че The Shop приема различното мнение и целият екип е готов за отворена дискусия, но не толерират речта на омразата и никога няма да позволяват техните канали да се използват за насърчаване на омраза.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aric (@aricgonzales)

Уест си навлече още критики, когато участва в противоречиво интервю от две части по Fox News. Също така получи упреквания по време на Седмицата на модата в Париж, където се появи с блуза, върху която беше изписано „Животът на белите има значение“.

За да научавате всичко важно от света на лайфстайла, модата и красотата, ни последвайте в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари