IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даниел Радклиф обясни защо публично критикува Дж. К. Роулинг

7 ноември 2022 09 00

Срещнал толкова много различни, които се идентифицирали с Хари Потър

Снимка: БГНЕС

Даниел Радклиф излезе публично срещу авторката на книгите за Хари Потър Дж. К. Роулинг през юни 2020 г. след няколко нейни трансфобични забележки. Тогава писателката критикува хората, които не могат да решат от какъв пол са.

„Транссексуалните жени са жени. Всяко твърдение за противното изтрива идентичността и достойнството на транссексуалните хора и противоречи на всички съвети, дадени от професионалните здравни асоциации, които имат много повече опит по този въпрос от Джоан или мен“, каза Даниел преди две години.

В ново интервю 33-годишният Радклиф обясни защо е толкова важно за него да изрази това свое мнение.

„Причината, поради която почувствах много силно, че трябва да кажа нещо, беше следната. След като приключих снимките на Потър, срещнах толкова много странни и транссексуални млади хора, които се идентифицираха много силно с моя герой. И така, след като видях болката им, исках да знаят, че не всички във франчайза са солидарни с Роулинг. Беше наистина важно“, коментира Даниел.

Даниел Радклиф е готов да играе отново Хари Потър, но да я няма Джоан К. Роулинг

Тайни от „Хари Потър“: Даниел Радклиф написал любовно писмо на по-възрастна колежка

За думите си писателката бе критикувана от много звезди и дори се лиши от някои от заслугите си в литературата и върна престижни награди. Критиците стигнаха и по-далеч, организирайки „погребение“ на живата авторка с хаштага „Почивай в мир, Дж. К. Роулинг“. Тя пък отговори на всички като реши да напише книга за критиките към трансфобията. Авторката също така не бе включена да участва в специалния епизод по случай 20 години от премиерата на „Хари Потър“.

За още новини от света на модата и красотата последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари