IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дж. К. Роулинг пише книга за критиките към трансфобията

2 септември 2022 14 50

Дали романът е базиран на живота ѝ

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Последната книга на Дж. К. Роулинг има поразителни прилики с реалността и по-специално с живота на авторката от последните няколко години. Тук не говорим за историята на написването на книгите за Хари Потър, а за критиките, които Роулинг получи заради мнението си относно трансджендърите и правата, които искат.

57-годишната писателка пише мистерийната поредица „Корморан Страйк“ под псевдонима си Робърт Галбрейт, като шестият том със заглавие „Мастиленото черно сърце“ вече е на пазара. Феновете на Роулинг вече бяха привлечени към новите ѝ книги, но последната събуди интереса им още повече, след като става въпрос за Еди Ледуел, съавтор на популярно анимационно филмче, който е преследван от мистериозна онлайн фигура, която се представя с псевдонима Anomie.

Rolling Stone съобщава, че героинята на Еди е смятана от онлайн потребителите за расистка, отнасяща се несправедливо към хора с увреждания и трансфобка. Постепенно тя вижда как славата ѝ в интернет се срива, започва да получава смъртни заплахи и накрая е убита. След това Страйк и частният детектив Робин Елакот се опитват да разкрият убийството.

Роулинг, чийто най-нов филм от поредицата „Фантастични животни“ стартира с най-ниските приходи в боксофиса на франчайза на „Хари Потър“ до момента, беше подложена на критики през юни 2020 година, когато сякаш подкрепи мнения, противопоставящи се на правата на трансхората. Въпреки че отрече да е хомофоб, авторката застана зад думите си в дълго есе, публикувано в нейния уебсайт дни по-късно.

Актьорите от „Хари Потър“ Даниел Радклиф, Ема Уотсън и Рупърт Гринт се обявиха срещу силно критикуваните забележки на Роулинг по отношение на транссексуалната общност. Авторката заяви, че сама се е отказала да участва в специалното събиране на екипа на „Хари Потър“ по HBO Max в началото на тази година. По думите ѝ, епизодът е бил направен за филмите, а не за книгите, така че не е имало смисъл да присъства. Тя все пак се появи по червения килим на премиерата на „Фантастични животни: Тайните на Дъмбълдор“ в края на март.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by iZiT (@izitmag)

В специална секция за въпроси и отговори, направена в сайта ѝ, Роулинг отрече новата ѝ книга да се базира на живота ѝ от последните две години.

„Никога не съм създавала книга, която да се базира на моя личен опит. Не искам да говоря за собствения си живот“, пише авторката. Допълва, че е планирала написването на историята дълго време, още преди критиките към нея да се появят в социалните мрежи.

„Бих искала да бъда кристално ясна, че не съм написала тази книга като отговор на нещо, което ми се е случило“, казва още Роулинг. Признава, че хората в редакцията и тези, които са се сдобили с ръкописа много по-рано от скандала с нея, са се изненадали от развоя на събитията. „Попитаха ме дали съм ясновидец. Не, не съм. Това беше просто един от онези странни обрати“.

По думите ѝ, понякога реалността имитира измисленото много по-добре, отколкото човек може да си представи. Казва, че ако трябва да пише за своя опит като творец, книгата ще изглежда много по-различно.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари