IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дж. К. Роулинг: Не исках да се връщам в Хогуортс

30 август 2022 08 40

Авторката на „Хари Потър“ не участва в специалния епизод по случай 20 години от премиерата

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Дж. К. Роулинг най-накрая проговори относно отсъствието си по време на събирането на целия екип на филмите за Хари Потър по случай 20 години от премиерата.

По време на участие във Virgin Radio през уикенда, авторката обясни защо не е била включена в специалния епизод, който беше излъчен на 1 януари по HBO Max. Роулинг беше показана само веднъж и то в предварително заснето интервю от 2019 година, а зрителите сметнаха, че решението е било на телевизията заради хомофобските изказвания на авторката в социалните мрежи.

Сега, седем месеца по-късно, Роулинг реши да изчисти всички недоразумения относно отсъствието си, давайки категоричен отговор на въпроса.

„Поканиха ме да участвам, но реших, че не искам. Сметнах, че шоуто е по-скоро посветено на филмите, отколкото на книгите. Годишнината беше именно това. Никой не ми е забранил да участвам. Бях поканена, но отказах“, каза Роулинг пред Греъм Нортън.

В интервюто авторката също така обсъди връзката си със социалните мрежи. По-рано тя получи смъртна заплаха, след като изрази съжаление относно инцидента със Салман Рушди, който беше нападнат и намушкан в Ню Йорк посред бял ден. 75-годишният автор беше с опасност за живота, но лекарите успяха да го спасят, като няколко дни по-късно премахнаха апарата за изкуствено дишане.

„Ужасяващи новини. Чувствам се ужасно в момента. Дано той се оправи“, написа Роулинг в Туитър часове след новината за атаката. Потребител с име Meer Asif Azir ѝ отговори, пишейки „Не се притеснявай, ти си следващата“. Авторката публикува снимка на заплахата и каза, че полицията вече разследва случая. Туитът беше свален само няколко часа по-късно, но стана ясно, че същият профил е изразил възхищение към човека, който е намушкал Рушди.

По това време от Warner Brothers, които държат правата за „Хари Потър“ застанаха зад Роулинг и осъдиха заплахата. „Ние заставаме зад нея и зад всички автори и създатели на истории, които смело изразяват своята креативност и мнение. Вярваме в свободата на словото, мирния дискурс и подкрепяме тези, които представят своите гледни точки пред обществото“, гласеше официалното съобщение на компанията.

Роулинг заяви в интервюто си пред Греъм Нортън, че се опитва да се държи цивилизовано в социалните мрежи и иска същото от останалия свят. „Никога не съм заплашвала хората. Не бих искала някой да влезе в дома на друг човек или нещо подобно“, казва авторката. Допълва, че в момента има полюсна връзка със социалните мрежи, като ту ги харесва, ту ги мрази.

Дж. К. беше широко критикувана през юни 2020 година, когато изрази подкрепа към антитрансджендър твърдения, направени в Туитър. Въпреки че отрече да е хомофоб, тя застана зад думите си в дълго есе, публикувано в сайта ѝ няколко дни по-късно.

Авторката написа, че отказва да се преклони пред движение, което смята, че нанася вреда в стремежа си да подкопае термина „жена“ като политическа и биологична класа, предлагайки прикритие на хищници. Тя призна, че е оцеляла от домашно и сексуално насилие и затова отказва да приеме общи тоалетни за биологичните жени и трансжените.

„Искам трансжените да са в безопасност. В същото време не искам родилките и другите жени да се чувстват по-малко сигурни. Когато отворите вратите на бани и съблекални за всеки мъж, който вярва или чувства, че е жена... тогава отваряте вратата за всички мъже, които желаят да влязат вътре“, пише още Роулинг.

Звездите от „Хари Потър“ Даниел Радклиф, Ема Уотсън и Рупърт Гринт застанаха плътно зад транс общността и осъдиха думите на авторката.

Според 33-годишния Радклиф, който изигра Хари Потър, трансжените са жени и всяко твърдение, противоречащо на това, изтрива идентичността и гордостта на трансхората. „То се противопоставя на всяко твърдение, направено от професионални лекари и асоциации, които имат много по-голям опит по темата от мен или Джо“, казва още актьорът.

Според Ралф Файнъс пък, който изигра Лорд Волдеморт, омразата и заплахите към Роулинг са ненужни. „Не мога да разбера яростта, насочена към нея. Мога да разбера спор, но не намирам за нужни тези обвинения и осъждания“, казва той. Допълва, че нивото на омраза, което се изразява относно възгледите на друг човек, е обезпокоително.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари