IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крал Чарлз III не иска да лиши принц Хари от титлата му

28 ноември 2022 10 50

Управлението му едва ли ще е от типа „семейна монархия“

Снимка: БГНЕС

Известно е, че след отказа от кралски правомощия и редица скандални изявления в пресата, отношенията между херцозите на Съсекс и кралското семейство се влошиха значително. Принц Хари и Меган Маркъл продължават да тестват търпението на роднините си. Скоро се очаква да излязат мемоари за живота в двореца и риалити сериал в Netflix.

Носеха се слухове, че Чарлз III дори искал да лиши най-малкия си син и снаха си от титлите им, ако в книгата има епизоди, които оскърбяват честта и достойнството на династията Уиндзор. Но изглежда монархът се е успокоил и е сменил гнева си с милост.

Оказва се, че кралят не иска да разваля живота на най-малкия си син и няма да го лиши от титлата му, въпреки че принц Хари вече не изпълнява официалните си задължения и не претендира за трона.

Напуска кралския двор, но си иска титлата: Меган Маркъл в действие

Крал Чарлз III не предполагал за смесената раса на Меган Маркъл

Между другото, ако Чарлз III все пак реши да лиши опозорените роднини от техните титли, това ще изисква промяна в законодателството. В момента няма официален механизъм за отнемане на съществуващи титли в Кралството. Лейбъристката депутатка Рейчъл Маскел реши да създаде нов законопроект, който да даде на монарха правото да премахва титли.

Предлага се да се започне с принц Андрю, който сериозно съсипа репутацията си след съдебните процеси за предполагаемо изнасилване на непълнолетната Вирджиния Джуфре. За да влезе в сила законопроектът обаче, той трябва да бъде одобрен от Камарата на общините, Камарата на лордовете и след това от Чарлз III.
Според експерти все още няма основания този закон да влезе в сила. Поне монархът определено не иска това.

Също така се очаква управлението на крал Чарлз III да не се определя от същия тип „семейна монархия“, която беше норма при покойната кралица Елизабет II и принц Филип, каза кралският експерт Теса Дънлоп.

Кралицата, която почина през септември тази година, бе омъжена за херцога на Единбург повече от 70 години. Тогавашната принцеса Елизабет се омъжи за Филип Маунтбатън през ноември 1947 г. в Уестминстърското абатство. Те бяха женени 73 години и само смъртта на херцога ги раздели през април 2021 г.

Теса Дънлоп предположи, че дълголетието на брака на кралицата и принц Филип е допринесло за идеята за семейно ориентирана монархия. Сегашният монарх не може да подкрепи тази концепция. 73-годишният крал преди това беше женен за покойната принцеса Даяна. Те обаче се развеждат през 1996 г. след 15-годишен брак. През 2005 г. Чарлз III се жени за сегашната кралица консорт Камила.

Дънлоп каза: „Преди 75 години принцеса Елизабет мина по пътеката със своя съпруг герой от войната Филип. Очарователното британско семейство, House of Windsor, достигна шеметни нови висоти.

Година по-късно се ражда принц Чарлз. Раждането му циментира идеята за приемственост и семейна монархия.
Образът на „силна двойка в бързо променящо се общество“ и символ на стабилност, олицетворен от Елизабет II и принц Филип, за Чарлз III е почти недостижим идеал, смята експертът.

За още новини от кралските фамилии последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари