IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Като Дядо Коледа: Крал Чарлз раздаде титли на Уилям, Кейт и Камила

22 декември 2022 16 30

Как семейството ще прекара първия си голям празник след смъртта на кралицата

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Крал Чарлз подрани с подаръците за Коледа към принц Уилям, Кейт Мидълтън и Камила Паркър. Монархът на Великобритания раздаде нови титли на тримата си най-близки членове от семейството, започвайки коледните празници малко по-рано.

Така Кейт Мидълтън вече е новият почетен полковник на ирландската гвардия. Новата ѝ роля е подходяща за принцеса на Уелс, която почита този гвардейски полк през повечето празници на Деня на свети Патрик, откакто влезе в кралското семейство през 2011 година. На ежегодния парад Кейт обикновено носи зелен ансамбъл, за да поздрави войниците. Зеленото е официалният цвят на Деня на свети Патрик, тъй като светецът използва трилистна детелина в проповедите си, за да обясни триединството на Отец, Син и Свети дух.

40-годишната принцеса Кейт всъщност поема ролята от доста близък неин човек – съпругът ѝ принц Уилям. Кралица Елизабет връчи титлата на внука си през 2011 година, само два месеца преди сватбата му с Мидълтън. По време на церемонията младоженецът носеше червената офицерска униформа на ирландската гвардия.

Самият принц Уилям също има нова кралска роля. Крал Чарлз обяви сина си за полковник от уелската гвардия, което отговаря на новата му титла като принц на Уелс. В реч, произнесена само един ден след смъртта на кралица Елизабет II, крал Чарлз връчи на Уилям своята роля като принц на Уелс. Тя се предава по наследство, след като монархът, който я притежава, стане крал. Така автоматично Кейт се превърна в принцеса на Уелс – титла, която преди това принадлежеше на принцеса Даяна.

Кралицата консорт Камила също може да се похвали с нова роля. Тя официално е полковник от гренадирската гвардия – чест, която бе отнета от принц Андрю от покойната му майка. Причината за изземането на титлата бяха редицата скандали, в които кралската особа се забърка, обвиненията в сексуално насилие и връзката му с Джефри Епстийн, който беше обвинен в трафик на хора.

От двореца също така обявиха и какви са плановете за отбелязването на рождения ден на крал Чарлз. Събитието е известно като Trooping the Color и ще бъде проведено на 17 юни 2023 година, само шест седмици след официалната коронация на краля. Всъщност рожденият ден на Чарлз е чак през ноември, но времето е по-хубаво през юни и ще може парадът да се проведе спокойно.

Подобна организация беше спазвана и от кралица Елизабет II, която празнуваше всеки юни, макар рожденият ѝ ден да бе през април. Смята се, че традицията е започнала по времето на управлението на крал Джордж II през 1748 година. Той е роден през октомври, но ежегодният Trooping the Color се превръща в празник както за монарха, така и за въоръжените сили.

Trooping the Color се превърна в открояваща се дата в кралския календар по време на управлението на кралица Елизабет. През всичките ѝ 70 години на трона телевизията – и по-късно цветните снимки – съживиха феерията от цветове за милиони хора по света и показаха кралското семейство по време на целия фестивал.

Парадът през 2023 година ще включва участието на над 1400 войници, 200 коня и 400 музиканти. Докато някои кралски особи ще се появят на кон, други ще бъдат в карети, които ще се движат из поляната на Бъкингамския дворец, след което крал Чарлз ще поздрави всички участници. След това членовете на кралското семейство ще се съберат на балкона на Бъкингамския дворец, за да наблюдават авиошоуто на кралските военновъздушни сили.

Първата Коледа без кралица Елизабет

След като две години прекараха празниците отделно заради пандемията от коронавирус, първата следпандемична Коледа за кралското семейство отново няма да бъде много щастлива. Това ще бъде първият голям празник след смъртта на кралица Елизабет II, която почина на 8 септември тази година.

Традицията обаче ще продължи, като всички членове ще се съберат за Бъдни вечер в Сандрингам, където ще разменят своите подаръци. На коледната сутрин ще направят задължителното посещение в местната църква, за да изслушат празничната служба. Големият липсващ, естествено, ще бъде кралицата.

„Ще бъде трудно, защото кралицата беше основна част от всичко това. Първата година винаги е трудна. Липсата ѝ ще бъде усещана навсякъде“, казва бивш служител от двореца.

Семейният празник, на който вероятно ще присъства цялото кралско семейство, идва и след излъчването на шестте епизода от документалния филм на Меган и Хари в Netflix. В него те описват подробно трудностите от живота си в Лондон, както и спомените на херцога на Съсекс за срещата със семейството му в Сандрингам, след като с Меган обявяват, че се оттеглят от кралските си задължения.

Коледни картички – тази на Чарлз почита Елизабет Втора

Заради документалния филм на Хари – Чарлз III загрижен за монархията

Защо Чарлз спря да отговаря на телефонните обаждания на принц Хари?

Не се очаква принц Хари и Меган да се присъединят към семейството за Коледа. В момента всички се подготвят и за издаването на мемоарите на Хари – Spare – които излизат през януари. Очаква се в книгата да се разказва с подробности за живота във „Фирмата“ и какво всъщност е чувствал принцът като наследник на короната.

„Не е просто и ясно – някои от проблемите, които Меган и Хари повдигнаха, са важни и мисля, че и двете страни вероятно осъзнават това“, казва близък до кралския двор. По думите му, положителната промяна е напълно възможна, но ще се случи след задълбочен разговор.

Тази година Чарлз ще направи първото си коледно обръщение като крал и най-вероятно ще спомене покойната си майка. То ще бъде излъчено на 25 декември в 15:00 местно време, продължавайки дългогодишна традиция.

За още новини от британското кралско семейство последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари