IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Селма Блеър за здравето си: По-добре съм, но болестта преследва клетките ми

11 януари 2023 17 40

Актрисата беше диагностицирана с множествена склероза през 2008 година

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Селма Блеър говори открито за живота с множествена склероза.

Заставайки на корицата на януарския брой на списание Self, 50-годишната актриса не спести подробности за автоимунното си заболяване, което продължава да оказва влияние върху живота ѝ. Блеър получава диагнозата през 2018 година и оттогава говори в детайли какво е да си работеща майка с подобно заболяване, как хората те третират и какви лечение е предприела, за да удължи благополучието си.

„Вече съм много по-добре, но все още преследва клетките ми. Все още е в тях“, казва тя за болестта. Допълва, че някои хора се събуждат един ден и са напълно излекувани, продължавайки да живеят нормалния си живот. За нея обаче този момент все още не е настъпил, като единственото подобрение, което е изпитала, е спирането на упадъка на физическото ѝ състояние.

Позната още като невидимата болест, множествената склероза засяга централната нервна система и е непредсказуема, като при различните хора се проявява по различен начин. Макар да е доста трудно да работиш с подобно състояние в развлекателната индустрия, Блеър е решена да се бори за своето място както пред, така и зад камерата. По думите ѝ, това ще отвори вратите не само за нея, но и за всички други хора в неравностойно положение.

„Да, има спектър от хорските способности. Абсолютно. Но вие сте това, което сте, и това изисква приспособяване“, казва звездата за необходимостта работните места да бъдат достъпни за всички. Допълва, че много хора в неравностойно положение се чувстват като бреме за определени позиции и това им отнема от фокуса да се представят в най-добрата си светлина.

Според Блеър, решението е да възприемем съвсем нов начин на мислене. „Нека свикнем с това. Нека вградим тези хора в нашето ежедневие“, моли тя. Самата актриса показа, че може да се състезава рамо до рамо със здрави хора по време на участието си в Dancing with the Stars през изминалата година. Тя описа преживяването като „терапия“, но в крайна сметка трябваше да се откаже през октомври заради опасения за здравето си след множеството интензивни тренировки.

Пред своя партньор Саша Фарбър тя заяви, че постоянно е била под наблюдението на лекари, за да може да се следи състоянието ѝ по време на състезанието. След като е направила задължителния ядреномагнитен резонанс, резултатите са показали, че тялото ѝ не може да понесе повече натоварвания. „Не мога да продължа със състезанието. Изкарах колкото мога“, каза по това време Блеър.

Говорейки пред Self, тя разкри повече за това защо е натоварила тялото си до краен предел на дансинга. „Мисля, че наистина имах нужда от това. Мисля, че е важно хората с хронични заболявания или увреждания да видят какво могат да направят. Заслужаваме да си прекарваме чудесно“, категорична бе актрисата.

Блеър видя участието си в танцувалното предаване и като възможност да вдъхнови другите да преследват мечтите си и да покаже на целия свят, че хората с множествена склероза са способни на много повече, отколкото някога са си представяли. По думите ѝ, състезанието е било част от опитите ѝ да премахне стигмата около заболяването.

Селма Блеър за трудното си минало със сексуално насилие и алкохолизъм

Насинена и в безсъзнание: Селма Блеър беше нападната от бившия си приятел

Селма Блеър след трансплантация на стволови клетки: Чувствам се като нов човек

След като актрисата сама напуска надпреварата през октомври, останалите участници споделиха своята любов и подкрепа в публичното пространство. „Беше пълен шок, непредсказуем ход. Не знаех нищо до последния момент. А тя беше светлината на шоуто“, каза Уейн Брейди. Допълва, че Блеър е била човекът, който е обединявал всички в предаването и това е голяма загуба за състезанието.

В последния епизод на Dancing with the Stars Селма се завърна за финален танц със Саша Фарбър, като отправи и специално послание към 11-годишния си син Артър. „Понякога ще има неприятни неща в живота ти, които обаче трябва да правиш с усмивка“, каза му тя.

За още новини от света на звездите – последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

КоментариКоментари