IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

1500 от личните вещи на Фреди Меркюри отиват на търг

28 април 2023 15 00

Сред тях са артикули, емблематични за изявите му на сцена

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Феновете на Фреди Меркюри съвсем скоро ще имат възможността да се докоснат до част от най-ценните му притежания.

Аукционната къща Sotheby's обяви преди няколко дни, че около 1500 от артикулите на Меркюри, намиращи се в дома му в Лондон, ще бъдат предложени на търг, достъпен за хора от целия свят. Всички вещи се излагат за продажба за първи път, като наддаването ще обиколи няколко известни града, започвайки през юни месец и завършвайки през септември.

Включените елементи варират от непоказвани досега чернови на текстове на Queen до някои от аксесоарите и костюмите, които определиха уникалния сценичен стил на Меркюри, както и много по-малки предмети, които той е използвал ежедневно. Любимата колекция от произведения на изкуството на певеца, викториански картини и различни предмети и тъкани, получени от Япония, също ще бъдат изложени на търга.

Някои от най-ценните артикули за продажба включват короната и придружаващата я мантия, която Меркюри носи по време на изпълнението на великобританския химн „Бог да пази кралицата“ по време на последното си турне с Queen, както и ръкопис от 9 страници с работен текст на песента We Are the Champions. Короната и наметалото се оценяват на около 75 000 до 100 000 долара, докато текстът е оценен на 250 000 до 400 000 долара.

Други предмети на търга включват акустичната китара Martin D-35 от 1975 година, сребърният гребен за мустаци от Tiffany & Co. и чифт розови очила във формата на звезда. Цената им ще варира от 750 до 60 000 долара.

В официално съобщение до Sotheby's близката приятелка на Меркюри, Мери Остин, която се грижи за предметите повече от 30 години в дома му в луксозния Кенсингтън, казва, че е решила да предложи всичко на търг, защото е почувствала за нормално други хора вече да се докоснат до вещите на певеца. По думите ѝ, Фреди би се съгласил с нея, защото самият той бил огромен фен на търговете.

„Фреди беше невероятен и интелигентен колекционер, който ни показа, че красотата, забавлението и историята може да се намери във всяко едно нещо“, казва още Остин. Тя изрази благодарността и радостта от факта, че е била собственик на ценните артефакти дълго време, но е дошло време да вземе трудното решение да се раздели с тях и да започне нова глава от живота си.

Търгът за вещите на Меркюри ще започне в Ню Йорк през юни, след което ще се премести в Лос Анджелис и Хонконг и накрая ще се завърне в Лондон. Галерията на Sotheby's с артикулите на певеца ще отвори врати в британската столица на 4 август и ще затвори на 5 септември, когато Фреди трябваше да навърши 77 години.

Кръстиха астероид на Фреди Меркюри

Да си спомним за Фреди Меркюри... С любов от Queen

Намериха гроба на Фреди Меркюри

След приключване на изложбата, ще има търг на живо на 6 септември, в който най-ценните вещи от колекцията на Меркюри ще бъдат продадени. След това ще се проведат още шест наддавания на различни теми, включително On Stage, At Home, In Love with Japan, Crazy Little Things: Part One и Crazy Little Things: Part Two.

Мери Остин ще дари част от печалбата на организации, борещи се срещу ХИВ/СПИН, включително на фонда на името на Фреди Меркюри и фондацията на Елтън Джон.

За още новини от света на звездите, киното и лайфстайла последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари