IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Клубът на богатите - Леонардо ди Каприо и Джеф Безос дават 200 милиона долара за благотворителност

3 юли 2023 17 40

Двамата обединяват сили, за да пазят горите

Снимки: Getty Images

Снимки: Getty Images

Леонардо ди Каприо и Джеф Безос решиха да използват милионите си за добра кауза, насочвайки се към спасяването на горите в Амазония

48-годишният актьор и 59-годишният създател на Amazon ще инвестират 200 милиона долара в организацията Protecting Our Planet, за да помогнат на бразилското правителство да запази дивия живот и местните хора в Амазония през следващите четири години. Лео ще се включи в инициативата чрез фондацията си Re:wild, която основава през 2021 година, а Безос ще е представен от организацията си Bezos Earth Fund, която стартира заедно с годеницата си Лорън, за да се борят срещу климатичните промени. 

"Вдъхновени сме от амбицията на Бразилия да защити Амазония, едно от най-важните места за дивия живот на нашата планета, и сме развълнувани, че имаме възможността да подкрепим тези усилия чрез Protecting Our Planet", каза ди Каприо в официално съобщение. 

Джеф Безос не сподели личното си мнение, но изпълнителният директор на организацията му заяви, че милиардерът поздравява цялото бразилско правителство за усилията, които правят, за да защитят най-голямата гориста местност в света. "Амазония е много важна за бъдещето на световното биоранообразие и климат, като усилията на местните власти и президента Лула заслужават похвала", казва още Кристиан Сампер. 

Изпълнителният директор на Bezos Earth Fund допълва, че основната цел, която фондацията подкрепя е определенято и управлението на защитени зони и местни територии, като това е ключова част от стратегията за намаляване на обезлесяването. 

Фондацията Protecting Our Planet има за цел да елиминира обезлесяването в Амазонка, да защити завинаги около 145 милиона акра необозначени обществени земи и да укрепи както управлението на съществуващите защитени региони, така и правата на местните пазители на бразилската Амазония. 

Амазония, която обхваща Бразилия, Боливия, Перу, Еквадор, Колумбия, Венецуела, Гвиана и Суринам и Френка Гвиана, е от решаващо значение за народите от повече от 400 местни групи и е дом на милиони видове. Въпреки това, 17% от гората вече е изчезнала, като учените се страхуват от катастрофални последици, ако цифрата достигне 20-25%. 

Заедно с нулевото обезлесяване, този план ще допринесе за амбициозните и критични цели на Бразилия за постигане на прехода на страната към устойчива и зелена икономика. 

Милиардерът Джеф Безос се сгоди за Лорън Санчес след 5-годишна връзка

Раздаването започна: Джеф Безос дари 123 милиона долара на бездомни

След развода: Джеф Безос не спира с партитата

Това е поредната инициатива за Амазония, която Леонардо ди Каприо подпомага. През 2021 година той се присъедини към принц Хари и водещи природозащитници в призива за незабавно спиране на сондажите за нефт и газ в басейна на река Окаванго в Африка. По това време носителят на "Оскар" сподели видео в социалните мрежи, в което моли феновете да добавят името си към отворено писмо, призоваващо за прекратяване на сондажите в района. 

През 2019 година пък ди Каприо бе сред първите, които се включиха в инициативи за помощ на Бразилия, когато огромните пожари в Аммазония унищожиха голяма част от гората. Тогава актьорът дари близо 5 милиона долара чрез своята фондация Earth Alliance. 

За още новини от света на звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари