IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови данъчни проблеми за Шакира в Испания – не платила над 7 милиона долара

27 септември 2023 17 40

Случаят е от 2018 година

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Миналото се повтаря за Шакира и тя отново е въвлечена във водовъртежа на данъчните измами. Този път изпълнителката е обвинена от прокуратурата в Испания за неизплатени задължения от 2018 година.

В официално изявление, цитирано от Associated Press, прокуратурата в Барселона обвинява 46-годишната изпълнителка в неизплатени данъци на стойност 7,1 милиона долара, около 6,7 милиона евро, през 2018 година. Твърди се, че е избегнала плащанията чрез използване на офшорни компании, разположени в данъчен рай. Адвокатите казват още, че Шакира е била уведомена за обвиненията чрез писмо, изпратено до дома ѝ в Маями.

Новите обвинения идват, след като през юли испански съд заяви, че е започнал разследване, свързано с предполагаема данъчна измама, свързана с доходите на певицата и данъка, който тя трябва да заплати върху спечеленото през 2018 година. Съдът казва, че няма информация за това колко точно пари са били спечелени по това време.

Съдът, който се намира близо до Барселона, започна второ дело в резултат на жалба, подадена от прокурора за икономически престъпления в града относно твърденията, че Шакира е измамила данъчната агенция. Местното издание El Periodico съобщи, че прокуратурата е подала жалба за две предполагаеми данъчни престъпления.

По онова време представител на Шакира заяви пред списание People, че тя винаги е действала в съответствие със закона и според съветите на най-добрите данъчни експерти. „Сега се е съсредоточила върху живота си като изпълнител в Маями и е уверена, че ще има благоприятно разрешаване на нейните данъчни проблеми, се казва още в изявлението.

Междувременно изпълнителката трябва да бъде изправена пред съда по дело за укриване на данъци на стойност 13,9 милиона долара за предполагаемо неизплащане на дължимото към страната от 2012 до 2014 година. Испанските прокурори твърдят, че звездата е прекарала по-голямата част от тези години, живеейки в Испания с бившия си партньор и бивш футболист на Барселона Жерар Пике и двамата им сина. Именно затова тя е била обвързана с данъчните закони и е трябвало да плаща върху всичко, което е печелила.

Шакира обаче твърди, че е прекарала по-голямата част от времето в основното си жилище, разположено на Бахамите, и отрече да е извършила неправомерни действия по случая. Нейните представители също твърдят, че е платила всичко, което дължи, плюс 3 милиона долара лихва.

В документите, получени от изданията El Periodico и El Pais, правният екип на певицата твърди, че тя е прекарала по-голямата част от времето си в чужбина и не е направила никакви усилия да скрие умишлено доходите си, описвайки всякакви недоразумения като „разлика в критериите“.

През май съдът в Испания отхвърли жалбата на Шакира по делото, като потвърди решение от 2021 година на съдията Марко Хубериас, който определи, че има достатъчно доказателства по случая след тригодишно разследване. Испанското законодателство гласи, че ако дадено лице прекарва повече от 183 дни в страната, то се счита за законно пребиваващо и е задължено да плаща данъци върху доходите, придобити и в чужбина. Тези, които прекарват по-малко от 183 дни в страната, ще плащат за доходите, спечелени на нейна територия.

Шакира нарече делото за данъчни измами в Испания „клевета“

Шакира влиза в съда заради данъчна измама

Шакира отказа съдебно споразумение по делото за данъчна измама

Съдът по това време постанови, че има достатъчно доказателства, за да се смята, че Шакира е законно пребиваваща в Испания и трябва да плаща данъци върху всичките си печалби.

Съобщава се, че Шакира е отхвърлила предложение по делото за уреждане на спора извън съда през юли 2022 година. Тя е изправена пред риска да получи присъда от осем години затвор плюс голяма глоба, ако бъде призната за виновна.

За още новини от света на звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари