IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Истина или шега – Гуинет Полтроу използва Оскара си като стопер за врата

15 октомври 2023 18 00

Дали наистина актрисата не се интересува от златната си статуетка

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Наградите „Оскар“ са най-престижните в света на киното. През последните години раздаването им не е чак толкова интересно, колкото преди, заради множеството нови правила, с които Академията трябва да се съобразява, за да бъде политически коректна към всяка една общност. Филмите, които се целят в най-важните категории, също трябва да отговарят на определени условия както за актьорския си състав, така и за сюжета. 

От следващата година ще се въведат критерии, грижещи се за повече разнообразие в киното и повече достъпност до индустрията от хора с различна сексуална ориентация, проблеми в мобилността или умственото развитие, както и различен цвят на кожата от бял. Според президента Джанет Йанг, промените са направени, за да насърчат продуцентските студиа да бъдат по-отговорни относно избора си на истории, режисьори и актьори. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Oscars (@theoscarsworld)

След скандала с изцяло бели актьори, номинирани във важните категории през 2015 година, след което се създаде хаштагът „Оскарите са толкова бели“, натискът върху Академията беше огромен. От нея се искаше да павира път за подобряване на представителността в индустрията и да започне да обръща внимание на талантливи цветнокожи актьори и режисьори, както и на жени-режисьори. 

Новите правила за Оскарите ще принудят студиата да отговарят на два от четирите критерия, за да могат филмите им да се борят за номинация в най-престижните категории от 2024 година. Тук се включва гарантиране, че 1/3 от актьорския състав е от „недостатъчно представена група“ или че 30% от екипа са от различни расови или етнически групи. 

Въпреки опита за повече политическа коректност, а не наблягане на таланта и качеството на филми и актьори, Оскарите остават най-важните награди в киното. Златната статуетка е с тегло от 3 килограма и 800 грама, висока е 34 сантиметра и е изработена от масивен бронз с галванично покритие от 24-каратово злато. Всяка година стотици актьори и режисьори се опитват да я спечелят, но само малцина успяват да се качат на заветния връх.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Oscars (@theoscarsworld)

Сред тези малцина заслужили честта е и Гуинет Полтроу. Тя печели „Оскар“ за най-добра актриса през 1999 година за играта си във „Влюбеният Шекспир“. В момента звездата не се занимава с кино, а по-скоро се е съсредоточила върху разработването на модната и уелнес империя, което най-вероятно обяснява и незаинтересуваността ѝ от случващото се в Холивуд. Едно нейно действие обаче озадачи феновете ѝ, като част от тях дори леко я нападнаха и я нарекоха „неблагодарница“ и „надменна“. 

Преди няколко дни Полтроу участва в поредицата „73 въпроса“ на списание Vogue. В рамките на няколко минути тя трябваше да отговори на определени въпроси, свързани с личния и професионалния ѝ живот. Още в началото обаче Гуинет привлича вниманието, показвайки как задържа входната си врата със златния „Оскар“. 

„Това е моят стопер за врата. Работи перфектно“, казва актрисата. 

Имайки предвид сложната връзка на Полтроу със златната статуетка, множество фенове наистина повярваха, че тя я използва като стопер за вратата си. През 2005 година актрисата признава, че държи трофея на дъното на библиотеката си, зад множеството книги, защото я плаши. Допълва, че не се чувства добре от спечелената награда, а по-скоро е засрамена, а самият „Оскар“ ѝ носи „странни, травматични чувства“, защото го свързва с труден период от кариерата си. 

Борбата за „Железният човек“ – имало ли е напрежение между Гуинет Полтроу и Скарлет Йохансон?

Високомерната: Най-големите издънки на Гуинет Полтроу

Гуинет Полтроу и роклята, която пази от връзката си с Брад Пит

По-рано през годината Полтроу беше гост на подкаста Call Her Daddy, където сподели, че баща ѝ е бил много болен по време на победата ѝ и реакцията, която получава след получаването на наградата, я е накарала да изпитва смесени чувства

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Academy (@theacademy)

„Той беше много изтощен. Това беше просто много странен момент“, казва Полтроу, която губи баща си Брус през 2002 година. 

Но дали наистина Гуинет толкова ненавижда Оскара си, че го използва за всичко друго, но не и за повод за гордост?

Говорител на актрисата уточни, че всичко е било една голяма шега и Полтроу държи наградата в дома си в Ню Йорк. 

За още новини от света на звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари