IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Майкъл Джексън ефект: Обвиниха Бионсе, че си е изсветлила цвета на кожата

29 ноември 2023 10 01

Майка ѝ Тина Ноулс пък избухна гневно срещу критиците

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Преди няколко дни Бионсе се появи с платинени кичури и сребриста рокля и... с доста по-светъл от обикновено тен на кожата. Миналия уикенд 42-годишната дива озари червения килим за американската премиера на филма, посветен на световното ѝ турне Renaissance: A Film by Beyonce и феновете веднага забелязаха, че тя е необичайно бяла за афроамериканка или поне е доста по-бледа от преди.

Естествено веднага се появиха слуховете, че мегазвездата или се е подложила на процедури за изсветляване на кожата, или е използвала изсветляващи кожата козметични продукти. Някои потребители на социалните медии предположиха, че певицата „вече е бяла жена“, докато други се оплакваха от факта, че „тя вече не е чернокожа жена“.

Феновете на поп дивата започнаха да спекулират из социалните медии с тази тема, докато майка ѝ Тина Ноулс не избухна в ярост, че всички тези коментари са „расистки“. 

Потребителите на социалните мрежи се подиграха на снимки на Бионсе, на които тя е с платиненоруса коса, а кожата ѝ видимо е по-светла от обикновено. Но майка ѝ побърза да я защити в Instagram, че видът ѝ, както и перуката ѝ са част от нейната тема на турнето.

 

 

69-годишната Ноулс отговори: „Писна ми от хора, които я нападат“. Тя също така сравни облеклото на дъщерите си със стилове, носени от много чернокожи артисти в миналото.

Тина обясни, че външният вид на Бионсе е бил единствено синхронизиран с нейния документален филм, където цялата тема е сребро – сребърен килим, сребърно облекло и т. н. 

„Колко тъжно е, че някои хора продължават глупавия разказ с омраза и завист“, написа Тина, добавяйки: „Да лъжеш, да се преструваш и да се държиш така, сякаш си толкова невежа, че не разбираш, че чернокожите жени носят платинена коса от дните на Ета Джеймс. Много красиви и талантливи чернокожи знаменитости са носили платинени коси в един или друг момент. Всички ли са се опитвали да бъдат бели?“

Ноулс добави, че ѝ е писнало от хора, които атакуват дъщеря ѝ. „Всеки път, когато тя прави нещо, което е израз на нейната работна етика, талант и издръжливост, вие, тъжни малки хейтъри, излизате да плюете“, написа тя.

Тя обвини още критиците на дъщеря си, че поддържат дух на „завист, расизъм, сексизъм и двойни стандарти“, вместо да се радват за Бионсе или пък просто да я игнорират, ако не я харесват.

Възможно е, разбира се, тенът на кожата на Бионсе да е резултат от редактиране на снимките ѝ, но е факт също така, че  на по-стари свои изображения, Бионсе има по-тъмен тон на кожата.

Вредите и рисковете от изсветляване на кожата

Експертите предупреждават за животозастрашаващите ефекти от процедурите за избелване на кожата, включително кома и органна недостатъчност. Здравните специалисти изразиха сериозна загриженост относно знаменитостите, които „насърчават“ този тип процедури. Д-р Детей Сингх, дерматолог и основател на Sandia Dermatology в Албакърки, Ню Мексико, каза пред вестник Daily Mail, че „намесата в майката природа и изсветляването на кожата може да има трайни последици за здравето, като възпаление на кожата, обезцветяване и дори органна недостатъчност.“

Избелването на кожата включва втриване на продукти върху кожата като кремове и лосиони, които намаляват меланина, пигментът, който придава цвят на косата, очите и кожата. Хората с по-тъмна кожа имат повече меланин, въпреки че хормоните и слънчевата светлина също могат да повлияят на производството на меланин.

Бионсе през

Бионсе през 2001 с колежките си от групата Destiny's Child; Снимка:Getty Images

Такива процедури също имат за цел да минимизират тъмните петна, да намалят белезите от акне и да изравнят тена на кожата.

В САЩ продуктите за избелване на кожата без рецепта са считани за небезопасни за употреба поради съставката хидрохинон, за която е доказано, че причинява обезцветяване на кожата, обриви и подуване на лицето.

Излишните количества хидрохинон могат да доведат до екзогенна охроноза, разстройство, което води до синьо-черна пигментация на кожата.

Някои от тези продукти също така съдържат живак, тъй като този метал блокира производството на меланин. 

„Леченията [без рецепта] са силно нерегулирани“, казва д-р Сингх. „Това означава, че компаниите могат да продават продукти с вредни съставки, като често не ги етикетират или използват непознати имена като „каломел“ и „меркурий“ за живак.“

За още новини от света на звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари