IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мерил Стрийп е бижуто на тазгодишния филмов фестивал в Кан

15 май 2024 16 30

Актрисата със специална награда и два безупречни тоалета

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Мерил Стрийп винаги е била и ще бъде бижуто на Холивуд, но сега се превърна и в такова на филмовия фестивал в Кан. 

77-мото издание на един от най-престнижните кино конкурси започна на 14 май, а още на първия ден видяхме серия от легендарни актриси, включително Жулиет Бинош, Мерил Стрийп и Джейн Фонда. Именно рекордьорката по номинации за "Оскар" беше в центъра на вниманието на откриващата церемония, след като получи почетна "Златна палма" и е председател на тазгодишното жури. 

74-годишната Стрийп стартира звездното събитие, което се провежда на френската Ривиера, с не един, а цели два френски тоалета и определено доказа, че освен на екрана, я бива и на червения килим. За откриващата церемония звездата от "Дяволът носи Прада" се облече в бял костюм от Michael Kors, комбиниран с бяло-синя раирана риза от LiliSilk. Тя допълни визията със сребърни токчета от Jimmy Choo с остър връх, слънчеви очила от Prada и големи кръгли обеци. За още по-плажен стил край Лазурния бряг, Стрийп добави и голяма шапка от Gigi Burris. 

Мерил Стрийп,

Снимка: БГНЕС

Позирайки пред фотографите на червения килим, Мерил беше усмихната до уши. Бляскавото й завръщане бе огромно постижение за организаторите на фестивала, тъй като Стрийп не е била част от събитието от десетилетия насам. Последното й посещение в Кан бе през 1989 година, когато тя спечели награда за най-добра актриса за играта си във "Вик в тъмнината" на Фред Шеписи. 

"За мен е неизмерима чест да получа тази престижна награда. Да спечели в Кан, за международната общност от артисти, винаги е представлявало най-високото отличие в изкуството на правене на филми. Да стоиш в сянката на онези, които са били почитани преди, е смиряващо и вълнуващо. Очаквам с нетърпение да дойда във Франция, за да благодаря лично на всички", каза Стрийп в прессъобщение след новината, че ще получи почетна награда.

Президентът на филмовия фестивал Айрис Кноблох и генералният делегат Тиери Фермо казаха "Всички ние се възхищаваме на Мерил Стрийп! Всички имаме нещо от нейните филми в себе си. Тъй като тя обхваща почти 50 години кино и се е въплътила в безброй шедьоври, Мерил Стрийп е част от нашето колективно въображение, нашата споделена любов към филмите".

Мерил Стрийп,

Снимка: БГНЕС

За да получи почетната си "Златна палма", актрисата се премени в друг бял тоалет. Тя облече дълга до пода кремава рокля с 3/4 ръкави, която комбинира със сандали на платформа, сребърни обеци и черни очила. Косата й беше оформена на класически кок, а цялостната визия бе завършена с бял клъч и висящи обеци. 

Стрийп получи наградата си след премиерата на филма Le Deuxième Acte, в превод "Второто действие". Тя й бе връчена от друга известна актриса, а именно символът на френското кино Жулиет Бинош. "Златната палма" е най-виското отличие на филмовия фестивал в Кан. 

Мерил Стрийп,

Снимка: БГНЕС

Жулиет Бинош връчи специалния плакет с интересната статуетка 35 години, след като Стрийп направи дебюта си във Франция с филма "Вик в тъмнината", за който спечели и награда за най-добра актриса. 60-годишната Бинош не успя да сдържи сълзите си, докато представяше своята колежка и нейните емблематични роли, включително в минисериала "Холокост", филма "Крамър срещу Крамър" и "Изборът на Софи".

"Ти си издълба незаличимо място в историята на киното. Ти си международно съкровище. Това, което усещам, докато гледам твоите филми, е, че трябва да изпълняваш мечтите си и отвъд тях. Ти промени начина, по който гледаме на жените. Ти промени начина, по който гледаме на жените в света на киното и ни помогна да погледнем на себе си по различен начин", каза Бинош от сцената на фестивала. 

Мерил Стрийп,

Снимка: БГНЕС

Когато Стрийп взе микрофона, за да благодари на публиката, тя сподели, че съвсем случайно е гледала филма на Жулиет Бинош "Вкусът на нещата" и се пошегува, че веднага е трябвало да си легне, защото е плакала безспир. 

След като успя да се събере и да продължи напред, актрисата каза, че американците често произнасят Кан по грешен начин. Тя благодари на своя дългогодишен мениджър Кевин Хювейн и на Рой Хелън, който се грижи за косата и грима й. За последния каза, че е отговорен за почти всяка героиня, която е изиграла през последния половин век. 

Мерил Стрийп

Снимка: БГНЕС

Стрийп също така се върна назад до 1988 година, когато за първи път стъпва на филмовия фестивал. Признава, че тогава не е била сигурна в успеха на кариерата си, независимо че печели най-голямата награда. 

"Преди 35 години, когато бях тук за първи път, вече бях майка на три деца. Бях на прага на 40-те и си мислех, че с кариерата ми е свършено. И това не беше нереалистична прогноза за актрисите по онова време... Но майка ми, която обикновено е права за всичко, ми каза, че всичко ще мине толкова бързо. Направо скорострелно. И е така. Освен тази реч, която е много дълга", успя да се пошегува актрисата.

Филмовият фестивал в Кан ще продължи до 25 май. 

За още новини от света на звездите и киното последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари