IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Животът на Майкъл Джаксън: Какво се е случвало зад вратите на Невърленд?

24 март 2019 14 15

Историята на един вечен скандал

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Какво се е случвало в Невърленд? Дори десет години след смъртта на легендата на попа – Майкъл Джаксън, той продължава да бъде основна фигура в медийното пространство, основно със спекулации относно отношението на певеца към деца.

Нов документален филм, появил се през февруари тази година, разказва историите на Уейд Робсън и Джеймс Сейфчък, които обвиняват Джаксън в сексуален тормоз. Документалният филм събужда много негативни реакции в хората, а някои радиостанции дори забраняват да се пуска музиката на хитовия изпълнител. Дали обаче тези обвинения са истина, изглежда не може да бъде доказано.

Това е третият път, в който Джаксън буди подозрения в хората относно това как се е държал с малки момчета в имението му Невърленд.

Невърленд е било като приказка за едно малко дете. Огромното имение има цял увеселителен парк, киносалон, зали за игри и дори зоологическа градина. В него децата можели да правят каквото си поискат – да играят цял ден, да ядат сладко и да бъдат в компанията на най-известния човек в света. Подозренията обаче са в това какво се е случвало щом слънцето залезе над имението. Много от децата са оставали да преспиват там, като някои дори са спали в леглото на певеца заедно с него. Дали това доказва нещо?

Според адвоката на Джаксън, Томас Масероу, няма нито едно доказателство за престъпления, извършени от певеца. Той признава, че Джаксън е бил ексцентричен, артистичен и че „виждал и чувал нещата по начин, по който другите не можели.“ Но е категоричен, че бившият му клиент е невинен.

Точно Томас Масероу играе основна роля в известното дело срещу Майкъл Джаксън през 2005 година. Делото е в резултат на голяма грешка, допусната от певеца през 2002 година, когато той разрешава на журналиста Мартин Башир да проследи и запише живота му в Невърленд в документален филм под името „Животът с Майкъл Джаксън.“ В сцена от документалния филм Майкъл се държи за ръце с малко момче и разказва как според него няма нищо лошо в това те да споделят легло. Напротив, той казва, че споделянето на легло с някого е най-големият и искрен знак на обич. Това провокира огромно разследване срещу певеца и скоро той е арестуван и обвинен в тормоз на деца. Делото се превръща в истинска лудница, привличайки двойно повече медийно влияние дори от делото срещу О Джей Симпсън. Всеки ден милиони фенове се събират пред съда, за да видят любимеца си на живо.

Интересното е, че точно днешните обвинители, по-специално Уейд Робсън, свидетелстват в полза на Джаксън и казват, че никога не са били докосвани от него. Масероу обяснява, че Робсън е бил техният „свидетел звезда,“ и е играл основна роля в това Майкъл Джаксън да бъде оневинен.

Друг свидетел по делото е и бившата камериерка на Джаксън, Адриян МакМанус. Тя обаче категорично твърди, че е ставала свидетел на много неправилно поведение на Джаксън към децата. В предаването „60 Минути Австралия“ тя твърди, че го е виждала да „пошляпва момченцата“ и че е имало „много вазелин в Невърленд.“

Имението „Невърленд“, Снимка: Reuters

МакМанус е била камериерка за поп иконата в продължение на 4 години, след което е уволнена. Тя и още трима нейни колеги съдят Джаксън за „неправилно уволнение,“ но губят делото. В резултат на това, оттогава и до днес, тя дължи над 10 милиона долара на Фондацията на Джаксън. Отново пред „60 Минути Австралия,“ МакМанус признава, че никой не е потърсил въпросните пари. Интересното е, че по най-първото дело срещу певеца през 1993 година, когато той е съден отново за тормоз над деца от Джордан Чандлър и семейството му, МакМанус пък свидетелства в защита на певеца, казвайки, че никога не е виждала Джаксън да тормози деца. Защо променя историята си? Бившата камериерка твърди, че я е било страх от Джаксън и дори е получавала намеци, че ще бъде убита ако разкрие нещо, което би било в ущърб на звездата. МакМанус също разказва как един ден Джаксън ѝ подал плик с 300 долара в него и бележка с надпис: „Благодаря ти за всичко.“

Това тя приема като подкуп за нейното мълчание. Дали това наистина е така или просто Джаксън е бил щедър шеф, който обичал да прави жестове за служителите си, както твърдят много хора, зависи от това на кого ще повярвате.

Обективно погледнато, единствените неща, които стават ясни, са следните. Майкъл Джаксън е бил един от най-известните, може би дори най-известният човек на времето си. Както и един от най-богатите. Знае се, че от малко дете е бил принуждаван да репетира с братята си и дори е бил бит от баща си. Много хора твърдят, че той е нямал никакво детство и запълвал тази липса и дълбока психологическа травма с детското си поведение в Невърленд и точно оттам идва манията му да прекарва време с деца и да угажда на всичките им нужди.

Майкъл Джаксън на наградите Brit, 1996 година, Снимка: Reuters

Тежестта на неговата слава и трудно детство, комбинирани с ексцентричното му поведение, го правят лесна жертва. Томас Масероу твърди, че това, което са искали и искат все още обвинителите му, е чисто и просто пари и известност. А обвинители има много. През годините сякаш все повече и повече хора започват да твърдят, че са били малтретирани от Краля на попа. Става ясно, също така, че през годините много от версиите на тези обвинители се променят. Защо през 2005 година Уейд Робсън защитава певеца, а сега, 10 години след смъртта му, участва в документален филм, с цел да засрами паметта му? Няма ясен отговор на този въпрос.

Какво се е случвало в Невърленд? Може истината никога да не се разкрие, може и да изникнат достатъчно доказателства, които да разкрият тъмната страна на легендарния Майкъл Джаксън. Но дори и такива доказателства да бъдат намерени, те няма да постигнат нищо друго, освен да причинят болка на децата на певеца и развалят репутацията му.

Репутация, която така или иначе не е от значение, след като певецът не е между живите. В едно можем да бъдем сигурни обаче – въпреки че Майкъл Джаксън е мъртъв и скоро може и доброто му име да умре, той оставя след себе си следа, която ще бъде вечна. Неговото творчество. Геният на Майкъл Джаксън не може да бъде отречен и музиката му, докоснала милиарди хора, изглежда ще живее вечно.

Автор на статията:
Анина Юрукова

КоментариКоментари

( преди 5 години )
Сватби с 12-годишни момчета - това се е случвало.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар