IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Серина Уилямс, мръдни се! Америка има нова любима тенисистка

12 юли 2019 11 50

15-годишната Кори Гауф направи истинска сензация на тазгодишния Уимбълдън

Снимка: Getty

Снимка: Getty

Ако сте фен на тениса, със сигурност сте чули за новото чудо на спорта Кори Гауф. Американката, която е само на 15, успя да стигне до осминафиналите на Уимбълдън, където беше победена от Симона Халеп. Независимо че мечтата ѝ за трофей на трева не се осъществи, Кори успя да впечатли всички с уменията си на корта.

Кори Гауф е родена на 13-и март 2004 г. Прякорът ѝ – Коко, както е известна вече в тенис средите, идва от баща ѝ. Той всъщност е и нейн треньор и заедно с майка ѝ не спираха да подкрепят дъщеря си по време на турнира. Говорейки за семейството, спортният път на Гауф е предначертан още от самото ѝ раждане.

Майка ѝ е била състезателка по лека атлетика, а баща ѝ – бивш баскетболен треньор. Той първоначално е искал Коко и братята ѝ да започнат да тренират баскетбол, но пък тя не е била със същите нагласи и дори не е стреляла добре.

Коко започва да тренира тенис, когато е на 7. Не е изненада, че се вдъхновява от сънародничката си Серина Уилямс, която по това време е на върха на кариерата си. 3 години по-късно тя започва да тренира в академията на Патрик Муратоглу, който в момента е треньор на Уилямс.

 

 

През 2017-а идва и големият ѝ успех като достига финала на US Open при момичетата. Тогава е само на 13, а година по-късно вече идва и първата ѝ титла. Печели Ролан Гарос и завършва кариерата си при момичетата като печели и престижния турнир Orange Bowl. 

Историята ѝ с Уимбълдън започва още преди да стъпи на телевизионен корт. Гауф получава уайлд кард и преминава успешно теста за влизане в основната схема. И още с първия кръг тя получава истинско изпитание – Виниъс Уилямс, която е печелила пет пъти турнира.

Интересното при Коко е, че преди да започне участието си в Уимбълдън, тя трябва да реши училищен тест, на който все пак изкарва оценка 5. Явно е добра не само на корта.

С титлата от Ролан Гарос. Снимка: Getty

Излизайки на най-големия корт в своята кариера, Гоуф признава, че е последвала съвет, който е научила от филма „Най-добрият изстрел“.  В него баскетболен треньор казва на играчите си да си припомнят, че стила им на игра трябва да е същият какъвто е на тренировка. Размерът на терена не трябва да ги плаши. Явно Коко си е повтаряла това доста пъти, тъй като усилията ѝ се увенчаха с успех.

След знаковата си победа над Винъс Уилямс, Коко не спря серията си и спечели още два мача, което я превърна в най-младата жена тенисист, която достига до втората седмица на турнир от Големия шлем. 

първо място и на момичешкия Us Open. Снимка: Getty

Извън корта Гауф е обикновено 15-годишно момиче. Тя гледа клипове за гримиране дори преди мач и е фен на сина на Уил и Джейда Смит – Джейдън Смит. Също така харесва Риана и Бионсе и признава, че е била в ступор, когато толкова много известни личности са разбрали коя е и започнали да ѝ изпращат съобщения в социалните мрежи. 

Не само звезди извън тениса се радват на успехите на младата тенисистка. Според легендата на спорта Мартина Навратилова, това е раждането на една звезда. „Не мисля, че съм виждала някой да остави такава следа само след първото си участие на голям турнир“, споделя тя пред BBC Sport. Навратилова заявява, че Коко има усещането за игра и е родена да прави точно това. 

Снимка: Getty

Макар да загуби на осминафиналите от Симона Халеп, феновете на тениса могат да бъдат сигурни, че това няма да е последният път, в който чуват името Кори „Коко“ Гауф. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари