IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След „Мегзит“: От какво всъщност се отказват Хари и Меган?

10 януари 2020 12 40

Херцозите на Съсекс запазват почти всичко, но си искат „свободата“...

Снимка: БГНЕС

Меган и Хари обявиха публично, че се оттеглят от кралските си задължения, заминават за Северна Америка и предпочитат социалните медии да са им трибуната пред обществото. В изявлението си херцозите обявиха, че искат да са финансово независими и се отказват от кралската субсидия. Но дали наистина двойката се лишава от всичките си облаги?

Изданията във Великобритания започнаха с развитието на сценарии как биха се издържали Хари и Меган при такова решение. Според „Daily Telegraph“ двамата добре са се насочили към благотворителност, тъй като този бизнес е много добре развит в англосаксонския свят.

„Активите им като бивша актриса за херцогинята и бивш военен за херцога са много продаваеми“ – пише още изданието, като дори смело иронизира Меган с идеята, че тя може да влезе в образа си от сериала „Короната“.

В изявлението си двамата обясниха, че ще продължат да „подкрепят“ кралица Елизабет Втора и да правят официални посещения. Всъщност това не се знае дали е особено „благородно“, тъй като по този начин те просто няма да плащат пътуванията си, тъй като официалните им посещения ще са финансирани с кралска субсидия. Те също така не споменават, че се отказват от охраната си, което още ще им даде право на въоръжена охрана от британската полиция.

Снимка

Също така херцозите на Съсекс съобщават, че се отказват от дела си от кралската субсидия. Тя се плаща на кралицата за представителните ѝ функции, както и тези на кралското семейство. В нея са включени и заплатите на служителите и поддръжката на Бъкингамския дворец. Цялата сума е внушителна – за 2018-2019 г. тя е била 82 млн. лири. Не се знае по колко точно е разпределено за всеки и каква точно част са взимали Меган и Хари.

Съпрузите обаче получават и съвсем други доходи, които се отпускат от печалбата на частното имение херцогство Корнуол, която за същия период е надхвърляла 20 милиона лири.
Според Times двамата принцове получават по около 5 милиона лири годишно и тези средства Хари и семейството му продължават да получават. Принц Чарлз така и не е коментирал случващото се и не се знае каква ще бъде неговата реакция по казуса.

Също така Хари и Меган продължават да живеят в резиденцията си Фрогмор хаус, докато пребивават във Великобритания, но тук трябва да се изчака позицията на кралица Елизабет Втора, която им е дала благоволението си да живеят в имота, чийто собственик е самата тя. Изданието припомня още, че имението е било ремонтирано доста луксозно и скъпо за сметка на данъкоплатците за сумата от 2,4 милиона лири, само и само херцозите на Съсекс да се чувстват добре.

Хари и Меган не са доволни от начина, по който медиите пишат за тях и затова са решили да общуват пряко с хората чрез социалните медии, както и да използват уменията на съвсем млади журналисти, от които очакват обективно проследяване на информацията.

Какво точно ще успеят да запазят херцозите и доколко всъщност ще останат финансово независими, тепърва ще стане ясно. До този момент, дворецът е коментирал, че „разбира желанието им да предприемат различен подход, но това са сложни въпроси, които ще отнемат време.“ Също така от изявлението става ясно, че кралицата не е доволна от това тяхно решение.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари