IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преди „Мегзит“ и след него... Какво се случва в двореца?

10 януари 2020 11 00

Решението на Меган и Хари е взето, но какви ще са последствията...

Снимка: БГНЕС

Отдавна се говори за отдалечаването на Меган и Хари от кралското семейство. Но новината, че двамата се оттеглят от задълженията си като част от него шокира мнозина. В съобщение в социалните мрежи херцозите на Съсекс обявиха, че животът им ще протича между Обединеното кралство и Северна Америка и намекнаха, че започват да се издържат сами като стартират с нова благотворителна организация.

Снимка

„След много месеци на размисъл и вътрешни дискусии, решихме да направим преход през годината, като издигнем нова прогресивна роля в тази институция“, написаха те. „Моля, приемете най-дълбоката ни благодарност за постоянната ви подкрепа.“

Как се стигна дотук?

Отдавна се знае, че отношенията в Кралския двор не са гладки. Скандалите започнаха още преди пролетната сватба през 2019 г. на Меган и Хари, припомня „Вог“. Първите неприятности дойдоха с изявленията на доведената сестра на някогашната актриса, както влошените отношения на Меган с баща ѝ.

Слухове тръгнаха и покрай това, че Маркъл е с труден характер, че се е скарала с Кейт Мидълтън. Двамата братя – Хари и Уилям също влошиха отношенията си. Херцозите на Съсекс бяха критикувани на почти всяка крачка, която правиха. Дали са си взели почивка, със самолет ли са пътували, как Меган държи бебето си, защо прави частно кръщене за своя син по американски обичай. „Отношението на британската преса към кралското семейство бе: „Ние плащаме за вас, а вие само смучете ресурси“, написа преди време Vanity Fair.

Херцогинята също така бе и пример как жените имат все повече власт. Покрай нея херцогът започна да се застъпва повече за околната среда. Самата тя обясни, че не яде месо, не харесва ловът, който организират в кралското семейство.

Покрай всички тези новини се вдигна доста шум.

„Те се чувстваха обсадени, тормозени и малтретирани“, обясни кралският историк Сали Бедел Смит пред Vogue. „Те почувстваха, че всяка тяхна цел е възпрепятствана от пресата“. Двойката призна, че това е борба. „Всяка жена, особено когато е бременна, е наистина уязвима“, каза херцогинята пред репортера Том Брадби за постоянното отразяване в медиите.

Снимка

През октомври миналата година двойката реши да започне съдебни дела срещу много британски таблоиди за нарушаване на поверителност и публикуване на „умишлено позорни “истории“. „Има човешка цена за тази безмилостна пропаганда, особено когато е съзнателно лъжлива и злонамерена“, каза тогава херцогът в изявление.

В средата на ноември той и съпругата му си взеха по-дълга почивка от кралските задължения и прекараха празниците в Канада. По време на това идилично бягство, кралицата изнесе годишната си коледна реч., продължава да припомня „Vogue“. В нея тя определи отминаващата 2019 г. като „доста неравна“. Според изданието, кралицата е вложила няколко важни аспекта в това сравнение. От една страна е Brexit и политическите сътресения в страната. Но тук са и личните драми, случили се в семейството. Ситуациите при херцозите на Съсекс са нищо в сравнение със заслуженото възмущение на обществото срещу принц Андрю, който даде смущаващо интервю за BBC, в което коментира връзките си с осъдения за сексуални престъпления Джефри Епщайн. По време на разговора му той така и не показа угризения за случилото се, нито съжаление към жертвите. На бюрото на кралицата също така имаше четири много видими снимки – на баща ѝ крал Джордж, на съпруга ѝ – принц Филип, на принц Чарлз и херцогинята на Корнуол и на семейството на Кеймбридж. Там не присъстваше снимка на Хари и Меган.

Снимка

Две седмици по-късно дойде и новината за решението на херцозите на Съсекс, което според тях е следствие на „дълги размишления и вътрешни дискусии“.

Но знаела ли е наистина кралицата за тази тяхна стъпка, след като BBC съобщи, че в Бъкингамския дворец са били „разочаровани“. По-късно излезе и изявление от двореца, според което дискусиите с херцога и херцогинята на Съсекс са в начален етап“: „Разбираме желанието им да предприемат различен подход, но това са сложни въпроси, които ще отнемат време.“, написаха оттам.

И така, как нещата ще се променят?

За начало херцогът и херцогинята вероятно ще получат повече уединение. Както се подразбира от изявлението им, то ще е в Северна Америка. „Този географски баланс ще ни даде възможност да отгледаме сина си с признателност към кралската традиция, в която той се е родил, като същевременно ще предоставим на семейството ни пространство да се съсредоточи върху следващата глава“, отбелязаха те.

В момента херцогът и херцогинята на Съсекс се финансират от две различни места. Първото е от данъкоплатците и второто е от печалбите от херцогството на принц Чарлз от Корнуол. Те обаче искат да са финансово независими. „Съгласно настоящата структура и договорености за финансиране, им е забранено да получават доходи под каквато и да е форма.“, отбелязва изданието. Понастоящем те не са обявили никакви бъдещи проекти или планове за печалба. „Никой наистина не знае – докато не го обяснят – какво ще стане“, казва Бедел Смит, който прозира в съобщението им, че явно те ще работят в частния сектор.
Двамата съобщават за нова благотворителна организация, подробностите за която ще станат ясни във времето. Новият им уебсайт SussexRoyal.com стартира, намеквайки, че новините могат да дойдат по-скоро. На своята начална страница те използват термини като „обслужване на монархията“ и „укрепване на Общността“.Снимка

Дотогава, според изданието, може да се очаква двойката да участва във все по-малко публични изяви, но може да се появяват все повече в Instagram. „Те вярват, че техният медиен подход ще им позволи да споделят повече с хората директно“, обяснява уебсайтът. „Светът иска да бъде в крак с Хари и Меган и това ще стане много по-лесно“, коментира още изданието.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари