IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жените изтривалки

8 февруари 2010 14 23

Любов ли е да се подчиняваш безпрекословно?

Илюстрация: Dreamstime

Илюстрация: Dreamstime

От: Frina

Чудех се как се подхваща тема за безличното, и могат ли изобщо да се напишат редове за мълчаливото, покорно и невдъхновяващо присъствие.

Откъде се черпят красиви слова за лишеното от цвят, форма и орнаментика, след като духовната естетика е обречена да търси емоциите, багрите и пламенните трепети?

Толкова пъти сме виждали тези жени - размити в комфорта на нечий друг живот, малки, мазохистично примирени и всекидневни.

Жени, които подобно на изтривалките, ще поемат грубостта на калните обувки, за да може мъжът да занесе чистите си и отпочинали крака върху нечий чужд цветен килим.

Жените, които търпят с необяснимо постоянство, които се правят, че не забелязват, че са нежелани и които живеят, за да заслужат честта да бъдат нечия притурка.

Преди няколко години наблюдавах съквартирантите си, младо семейство на около 30 и..., наглед нормални и задружни, почти представително идилични.

Работеха заедно, общ бизнес. След края на деня пристигаха и тя започваше да хлопа тенджерите, да чисти, да готви домашни с детето, докато патриархът разпъваше вестник и вдигаше крака на табуретката.

Тя толкова беше вглъбена в стремежа си да огрее навсякъде и да достави комфорт, че не съзираше нищо нередно в тази картинка.

Един път присъствах на крайно неудобната сценка, в която той я наруга пред очите ми, защото му сервирала храната твърде гореща. Ми духай бе, пич! Прекипя ми от грубото отношение и казах, че ако ми беше мъж, бих му навряла с удоволствие манджата, барабар с посудата в най-долната част на гърба и отговорът ме смая: "Ооо, така си намерила. Префърцунена работа е твойто." И един кротичък, полувиновен, извинителен смях от страна на съпругата...

Ихх, ма верно?:) Значи, видите ли, това било НОРМА, а моето напомняло патология. Да цениш и да бъдеш ценен, да уважаваш и да бъдеш уважаван, са нещо като ирелевантни бълвочи на амбициозни феминистки, онези които са "намерили" главанаци, които да им помагат и се отнасят към тях с любов - мдаааа. Ей, жИна, дай ракията! Там е истината.

Любовта не унижава - послушанието е за кучетата, а мълчаливото сливане с интериора е за тапетите. Що за извратена нелепост е идеята, че мъжът трябва да има проза вкъщи и да си набавя лириката отвън?

В този псевдобаланс ли е истината, така ли се купува щастие и така ли трябва да се запишем в житейската хроника - "болногледачката, прислужницата, изтривалката на..."?

Има жени, за които това е рецептата на дълголетието на брака - "търпи и ще си спасиш душата".

Извиняват деспотите до себе си, третиращи ги като сополи; в началото стискат зъби, после вече - не, защото сами са си повярвали, че са сополи наистина и са прегърнали участта.

Сополът зъби няма, нито кости - досаден е, ненужен, бърше се с кърпа и се захвърля...

А убедиш ли себе си, че не струваш като единица извън подобно кошмарно съжителство, май обратен път няма... 

КоментариКоментари

Stardust ( преди 14 години )
Абе... Живяли ли сте в Банско или в района? Е там ми се събра погледът от отношенията мъж-жена. Все си мислих, че такива глупости само в учебниците по възрожденска литература могат да се видят. Ама не - риалити, 20ти век - жената чисти, шета, слугинства, мълчи, търпи, слуша, а мъжът - цар-господар. Тя - жената в роля ми бе колежка от университета - като видях не вярвах - че умна, образована, съвременна жена може да понася подобно отношение. От нейна страна - това моето - да се репча, да се карам, да настоявам, да споря, да правя забележки, да изляза сама да се разходя да видя какво има в магазините, да седна и изпия едно кафе с бира с мъже чужди в кръчмата - леле срам, позор - чест, достойнство нямам ли, мале. А той, господарят на дома - и той колега, у когото до момента тоз тиранин внутри не бях забелязвала - той като седне, та разпореди, кое как кога и само с погледи коси я срелка тая да се сеща какво кога да прави и да следи реакциите й на моето поведение безпардонно. Ужас - 3 дена едва изтърпях, хем гостенка бях. Не разбирам, не приемам, не мога - човек бих убила, сама себе дори, но да слушам-изпълнявам чужда воля - не. Егати робството физическо-душевно-житейско е това. Как търпиш? - попитах я насаме. Кое? - не ме разбра тя. Това - и описвам всичко, което ме е впечатлило. А как да е иначе? - искрена почуда във въпроса й чух. Ох, разбрах - това е правилният начин в техния свят. Вече не съдя. Просто приемам. За някои това е нормално и всичко е ок. Моята камбанария си е моя камбанария...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
nikolova_n_a ( преди 14 години )
Искам да кажа само едно: момичета ценете себе си, вие сте готови да направите чудеса и това не винаги ще ви се случи с подкрепата на мъжа до вас! Ако е така- страхотно! Но можете да го направите и съвсем сами, само е нужно да повярвате в себе си!Успех на всички, които искат да надскочат себе си и чудото да се случи!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
nolina ( преди 14 години )
ima i takiva, koito ne iskat pomo6- za men e gre6na samoocenka, vsledstvie na nabivani kompleksi
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
wildprincess ( преди 14 години )
Тъжно е това,но май наистина има жени,които живеят така.Трябва да им се помогне!Постоянното унижение на което са подложени им създава комплекси и уврежда психиката им.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
( преди 14 години )
Е, как не знаете ли - "мъж, дете и прасе - както ги свикнеш!"
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
barovkata ( преди 14 години )
Avin ( преди 14 години )
великолепен текст, много хубава картинка...и ужасно тъжна истина. но май най-тъжното в такива случаи е, че всеки сам си избира подобна роля. и сам, съзнателно я играе всеки божи ден, прави я реалност и накрая в превръща в съдба. и уви - и така възпитава децата си.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
magi2311 ( преди 14 години )
напълно съм съгласна с автора на тази статия, ако мъжът до теб не те третира като равна нямаш работа при него, бягай по - надалеч докато все още се осъзнаваш като достоен за уважение човек.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар