IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искате да преборите тютюнопушенето ли? Ами, забранете го!

24 август 2016 11 40

Мерките с картинки и надписчета са проформа, всичко убива

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Цигарата, по подобие на кафето, е повод за социални контакти в колегиални и приятелски кръгове. Тя е онзи мъничък прозорец към забавната приказака с близките хора. Но лекари твърдят, че пушенето убива. 

Имам въпрос към тях – само цигарите ли убиват, че така жлъчно се "борите" с проблема? Сякаш тютюна е самото зло, някаква чума, разпространявана през магазинчетата пред блоковете ни...
Изглежда ми, че мерките, които Европейският съюз взима, за да се "пребори" с тютюнопушенето, са имагинерни. Върви тенденциозна кампания за създаване на чувство за погнуса и страх от тютюневите изделия.

Нещо като възрастен да обяснява на детето си колко лошо е да не си пише домашните, което в крайна сметка ще го провали. Без всъщност да взима някакви решения по въпросите на неговото образование. Сочи с пръст и мъмри. Цигарите са представени като гореща печка, която ако пипнем, ще се опарим за дълго, че дори ще "легнем сред цветята". Какъв елементарен подход към една видимо глобална напаст, пренесена в Европа от Колумб. Ако някой иска да предпази хората (нас пушачите), да им забрани цигарите, както са забранени наркотиците.

През 2008 г. Световната здравна организация обяви, че от тютюнопушене ежегодно загиват 5,4 млн души. Уместният въпрос тук е дали наистина стряскащите картинки с бебета в пепелници ще намалят тази тенденция.

Тази реторика на действие е малко налудничава. Защо след като огромен процент от храните върху трапезите ни са пълни с боклуци, това не е обявено. Защо върху бутилките с газирани напитки няма надпис: "Прави ви дебели" или "4-метилимитазолът ви причинява рак”, или „Аспартамът в диетичната ви напитка причинява мигрена, гадене, безсъние, проблеми със зрението...”. Смешното е, че изброените до тук симптоми и болести се причиняват, както от цигарите, така и от сладките изкушения, били те напитки, или храни.

Автомобилите също убиват. За 2015 г. по данни на МВР по пътищата ни са загинали 708 души. Въпреки това аз не съм видял надпис върху някое луксозно возило: „Бронята ви може да причини черепно-мозъчна травма на дете”.

Европейският съюз иска да предпази хората. Сигурно никой няма нищо против, но щом Съюза е така загрижен за здравето, нека сложи всички карти на масата. Нека бъде обяснено на потребителите, че маргаринът, който се рекламира като полезен за сърдечно-съдовата система, всъщност е причина за висок холестерол. Нека се напише подобно послание и върху дъвките с аспартам, които системно изтощават емайна на зъбите. Нека вафлите с Е-та, B-та и C-та, които ядат децата ни, бъдат облепени с картинки на развалени млечни зъби и спринцовки с инсулин.
Борбата с тютюнопушенето, която върви сега, е крайно негативна и няма да даде резултати.

Само ще изнервя потребителите...

Александър Градинаров

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари