IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Коледни билки и подправки

27 декември 2012 12 11

Топ 10 на най-подходящите аромата за сезона

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Знаете ли, че много хора имат коледни спомени, свързани с аромата на определени подправки? Може би това миризмата на бисквитки с канела, на курабийки с джинджифил, на ароматни свещи или тамян са миризмите, с които вие свързвате Коледа. Всички тези неща са пряко свързани с определени билки и подправки, които се използват най-вече през зимния сезон. Независимо за какво се използват – сладкиши, основни ястия или предястия, тези подправки ще изпълнят трапезата и дома ви с невероятно ухание и специфичен вкус.

По-долу ще видите списък с топ 10 на билките и подправките, които се използват по време на предстоящите празници.

Розмарин

Това е популярна билка, както в кулинарията, така и за декоративни цели. Има една легенда, според която това растение е цъфнало и е родило плодове (извън сезона) през нощта, когато се е родил Исус Христос.

Канела

Тази ароматна подправка, която се добива от вътрешната част на кората (по-точно от ликото) на тропическо лаврово дърво, е позната от библейски времена. Дълго време начинът на добиване на канелата се е пазел в дълбока тайна и едва през 1505 г. с пристигането си в Цейлон португалците научават и разпространяват начина на произвеждане. Днес канелата се слага в най-различни ястия, особено в сладкарството, като се добавя към десерти, сладки питиета, конфитюри и сладка, но също така в малки количества може да се използва и за подправяне на агнешко и птиче месо. Използва се и за декорации на дома.

Тамян

Тази ароматна смола е най-известна с това (според Новия завет), че Тримата влъхви я донесли като подарък на бебето Исус. Тамянът се прави от смолата на дървото Boswellia.

Лавандула

Тази ароматна билка се свързва с Коледните празници по няколко причини. Една от красивите християнски легенди гласи, че Дева Мария е слагала дрешките на Христос да се сушат върху лавандулов храст. На второ място, това е любим аромат на жените.

Смирна

Смирната е голям храст, който вирее в Етиопия и Сомалия, както и на Арабския полуостров. Смолата от смирна от древни времена се цени заради своя аромат, лечебните си качества при третирането на рани, а при египтяните е била използвана като основна съставка в балсамирането на мумии. Смирната се използва често вместо тамян в църковните церемонии.

Джинджифил

Това растение се използва в много форми и за много рецепти - от торти и бисквити до месни ястия. В изсушен и стрит на прах вид се използва в кулинарията като подправка. Резенчета пресен джинджифил се използват за направа на чай и като добавка в супи и сосове. В източната кухня се приготвя по всички познати технологии на печене, варене, пържене. Джинджифилът участва като съставка на кърито.

Градински чай

Този малък, вечнозелен храст, растящ в Южна Европа и Средиземноморието, се отглежда като подправка и билка и понякога може да се обърка с някои близки видове. Използва се и в кулинарията. Известен е като билката на безсмъртието.

Индийско орехче

Индийското орехче е прекрасно допълнение към пайове, пюрета, супи, различни сладкиши и прочие. Обикновено семенцата се продават в прахообразна форма, въпреки че могат да бъдат закупени пресни и настърган. По Коледа можете да го поръсите върху различни топли напитки, направени с мляко (подобно на канелата).

Куркума

Отдавна се използва в Индия за ароматизиране на храни, освен това с нея се благословят булката и младоженецът в деня на сватбата им. Известна е със своите противовъзпалителни свойства, съвременни изследвания показват и ползите при лечение на различни видове рак, болестта на Алцхаймер, депресия и др.

Кимион

Древните гърци поръсвали с кимион храната си толкова често, че той е държан в свой специален контейнер на масата за хранене. В Египет е била също ценена подправка, защото освен в храната, е била и важна съставка от смес за мумифициране на фараони. Днес семената на кимиона са популярни по целия свят. Цели или смлени, те добавят аромат на зимни супи, яхнии и още много видове ястия. По време на вечерята на Коледа кимионът допълва вкуса на печените картофи.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари