Зарежете яйцата и бисквитките със захар. Декември месец може да е добре познат със своите празници и куп партита, на които се преяжда с различни калорични храни и изделия. В същото време има редица зеленчуци, които са най-подходящи за консумиране по това време на годината.
Предлагаме ви пет сезонни суперхрани, които ще добавят много вкус към празничната ви трапеза, като на всичкото отгоре ще я направят по-полезна.
Ето и кои са те:
Гъби
Гъбите са ароматна и вкусна храна, която дори не е много калорична. Някои сортовете имат антивирусно и противовъзпалително свойство. Други могат да намалят холестерола и да участват в борбата с рака. Доста сортове са богати на селен. Този антиоксидант предпазва от сърдечно-съдови заболявания, стареене и
Как да ги приготвите: Един от най-лесните начини да се насладите на гъбите е да ги нарежете сурови и да ги добавите към салатата. Можете да ги задушете в малко зехтин и да им добавите чесън и копър. Ако ги накълцате и запържите с подправки, можете да ги сервирате върху препечена филийка хляб (брускета). Може да ги ядете и пълнени с някаква друга съставка като на снимката долу.
Снимка: Dreamstime
Броколи
Броколите имат репутация на здравословна храна и тя е напълно заслужена. Те са заредени с фибри и витамин C, а съдържат много малко калории. Те са с един от най-високите рейтинги по съдържание на антиоксиданти. Броколи могат да се похвалят още с наличието си на калций, желязо, калий и витамини B, E и K. Те предпазват от рак, сърдечно-съдови заболявания, инсулт, проблеми със зрението, загуба на костна тъкан и др.
Как да ги консумирате: Ако сте уморени от това да ги ядете на пара или задушени, проявите малко творчество. Опитайте да ги направите на вкусна крем супа или да ги нарежете на тънко и да ги добавите към зелевата си салата или пък да ги хапвате като гарнитура към ястие с месо.
Снимка: Dreamstime
Китайско зеле
Този източен роднина на зелето расте предимно през зимните месеци и съдържа много полезни вещества. Китайското зеле е добър източник на витамин К, който играе роля за заздравяването на костите. Освен това според новите изследвания има връзка между витамин К и превенцията на болестта на Алцхаймер.
Как да му се насладите: Най-лесният начин е просто да го задушите на пара или да го нарежете на салата. Внимавайте да не го преварите, защото тогава в него няма да останат полезните хранителни вещества, а и вкусът му ще се развали.
Снимка: Dreamstime
Целина
Корените на растението целина са богати на фибри, витамин В6 и калий. Има някои предположения, че целината може да се бори с рака, особено с този на дебелото черво. Освен това казват че целината е афродизиак.
Как да я консумираме: Опитайте я печена на грил, като я комбинирате с други есенни или зимни зеленчуци /моркови, картофи, броколи/ като разбира се ѝ добавите малко зехтин и пресни билки и подправки. Може да я ползвате като съставка на супи или като част от салата от моркови, цвекло и ряпа.
Снимка: Dreamstime
Чесън
Този силно ароматен зеленчук може да предпазва от някои видове рак и помага в борбата с бактериите и вирусите. Алицин – съединението, което се съдържа в чесъна и неговия братовчед лука, е голям най-големият защитник срещу рака.
Как да го консумирате: Може да извлечете най-добрите му ползите, ако го ядете в суров вид. Освен това можете да го добавяте в почти всички ястия или да го направите на чеснова паста (с малко масло и копър) и да го мажете върху хляба си.
Снимка: Dreamstime