Разбира се, че има начин да минем между хапките в края на 2008 година.
И то не като си залепим скоч на устите и стоически понасяме уханието от масата, а като спазим някои прости нискокалорични правила в приготвянето на празничните ястия.
Отсега се ориентирайте какво и как ще похапвате и веднъж завинаги се успокойте, че една приятното прекарване на празниците няма да ви струва „фаталните“ 2-3 кг. отгоре.
Пълнозърнесто брашно
Тестото за празничната питка по традиция трябва да е омесено с бяло брашно, но в 21в. това съвсем не е задължително. Използвайте пълнозърнесто брашно и бъдете сигурни, че по вкус то ни най-малко не отстъпва на бялото пшенично.
Намалете мазнината
Когато печете, заменете олиото и маслото с нискомаслен маргарин или просто намалете на половина количеството на използваната мазнина.
Гарнитурата
Вместо да гарнирате месните ястия с тежки сосове и пържено, импровизирайте със зеленчуково пюре, задушени или пресни зеленчуци.
За сладкишите
Като заливка за сладоледи, сладкиши, пайове или вместо сладко за палачинки и бухтички използвайте плодово пюренце.
Купете замразени малки плодове (боровинки, малини, ягоди) и ги сварете. Направете ги на пюре в блендер и след това ги прецедете през по-едро сито.
За повече сладък вкус добавете и 1 с.л. портокалов сок (или лимонов) и 1 с.л. мед (кафява захар, кленов сироп). Изстудете го в хладилника и ще се влюбите в този заместител на калоричните сладка.
Извара
Използвайте извара, независимо дали ще готвите с нея или ще си я хапвате „сурова“. Продава се и обезмаслена извара, така че смело замествайте с нея сиренето и даже сметаната – в блендер разбийте извара и кисело мляко (до 2% масленост), докато се получи меко кремче.
Плодов подсладител
Можете да заместите захарта в някои рецепти (кремове и тортени пълнежи), освен като използвате подсладители или мед, a и като експериментирате с плодове. Например, блендирани заедно банан и ябълка могат да свършат чудесна работа, а и също да придадат по-интересен плодов вкус на кремчето.
Сушени плодове
Вместо да се изкушавате с ядки, чипс и крекерчета, напълнете купички със сушени плодове.
Направете страхотен микс – фурми, сини сливи, кайсии, манго, круша, ананас и т.н.
Сушените плодове засищат „междинния“ глад много бързо, богати са на желязо и смесени заедно са наистина прекрасна шарена гледка. Точно като за празник.
Хайде, чакаме и вашите идеи за коледни вкусотии на info@tialoto.bg. Вас пък ви чакат разкрасяващи награди.
Нискокалорични тайни в празничното готвене
5 декември 2008 11 25Заместете "обичая" да се готви тежко и мазно и не мислете за килограми по време на празниците
Вместо да гарнирате месните ястия с тежки сосове и пържено, импровизирайте със зеленчуци. Снимка: CB











Добро срещу зло на сцената в спектакъла на "Чинари" - "Мистичен ритъм"
Прокуратурата протестира освобождаване на мъжете, убили пешеходец и полицай на Северната тангента
Голям празничен подарък от А1 – смартчасовници с до 600 лв. отстъпка през декември
"Социално силните": Обществото има нужда от успели умове, не от хитреци и измамници
ЕС отстъпи: Бензиновите и дизеловите двигатели няма да бъдат забранени
Телескопът Hubble е заснел отново междузвездната комета 3I/ATLAS
Проби от въздуха, събрани преди 35 г., разкриват забележима промяна в сезоните
Мощни бури в едното полукълбо генерират перести облаци в другото
На моменти противоречив, до болка искрен, истински гений – Рони О‘Съливан на 50!
Страхливият Манчестър Юнайтед играе като кръчмарски отбор
Мачовете по телевизията, днес 5 декември
Готви се грандиозна промяна в Барселона
Бюджетни идеи за коледен подарък под 50 лева
Най-модерният подарък е новият навик и тихото сбогом на цигарите
3 бързи рецепти за Никулден
Практикер посреща Коледа с топ намаления
Минимално инвазивна естетика - с нарастваща тенденция
Жълт кантарион – действие и приложение и лекарствени взаимодействия
Гастропареза след вирусна инфекция
Национално проучване проследява пътя на пациента с рак на белия дроб в България
Остави коментар