IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нискокалорични тайни в празничното готвене

5 декември 2008 11 25

Заместете "обичая" да се готви тежко и мазно и не мислете за килограми по време на празниците

Вместо да гарнирате месните ястия с тежки сосове и пържено, импровизирайте със зеленчуци. Снимка: CB

Вместо да гарнирате месните ястия с тежки сосове и пържено, импровизирайте със зеленчуци. Снимка: CB

Разбира се, че има начин да минем между хапките в края на 2008 година.

И то не като си залепим скоч на устите и стоически понасяме уханието от масата, а като спазим някои прости нискокалорични правила в приготвянето на празничните ястия.

Отсега се ориентирайте какво и как ще похапвате и веднъж завинаги се успокойте, че една приятното прекарване на празниците няма да ви струва „фаталните“ 2-3 кг. отгоре.

Пълнозърнесто брашно

Тестото за празничната питка по традиция трябва да е омесено с бяло брашно, но в 21в. това съвсем не е задължително. Използвайте пълнозърнесто брашно и бъдете сигурни, че по вкус то ни най-малко не отстъпва на бялото пшенично.

Намалете мазнината

Когато печете, заменете олиото и маслото с нискомаслен маргарин или просто намалете на половина количеството на използваната мазнина.

Гарнитурата

Вместо да гарнирате месните ястия с тежки сосове и пържено, импровизирайте със зеленчуково пюре, задушени или пресни зеленчуци.

За сладкишите

Като заливка за сладоледи, сладкиши, пайове или вместо сладко за палачинки и бухтички използвайте плодово пюренце.

Купете замразени малки плодове (боровинки, малини, ягоди) и ги сварете. Направете ги на пюре в блендер и след това ги прецедете през по-едро сито.

За повече сладък вкус добавете и 1 с.л. портокалов сок (или лимонов) и 1 с.л. мед (кафява захар, кленов сироп). Изстудете го в хладилника и ще се влюбите в този заместител на калоричните сладка.

Извара

Използвайте извара, независимо дали ще готвите с нея или ще си я хапвате „сурова“. Продава се и обезмаслена извара, така че смело замествайте с нея сиренето и даже сметаната – в блендер разбийте извара и кисело мляко (до 2% масленост), докато се получи меко кремче.

Плодов подсладител

Можете да заместите захарта в някои рецепти (кремове и тортени пълнежи), освен като използвате подсладители или мед, a и като експериментирате с плодове. Например, блендирани заедно банан и ябълка могат да свършат чудесна работа, а и също да придадат по-интересен плодов вкус на кремчето.

Сушени плодове

Вместо да се изкушавате с ядки, чипс и крекерчета, напълнете купички със сушени плодове.

Направете страхотен микс – фурми, сини сливи, кайсии, манго, круша, ананас и т.н.

Сушените плодове засищат „междинния“ глад много бързо, богати са на желязо и смесени заедно са наистина прекрасна шарена гледка. Точно като за празник.

Хайде, чакаме и вашите идеи за коледни вкусотии на info@tialoto.bg. Вас пък ви чакат разкрасяващи награди.

КоментариКоментари